Donald Trump: Tartsák tiszteletben az Egyesült Államok szuverenitását

2018.09.25. 21:23

Az Egyesült Államok szuverenitását hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának kedden kezdődött általános vitájában, és elutasította a globális kormányzást, ellenőrzést és uralmat.

Donald Trump azt mondta, hogy tiszteletben tartja minden nemzet jogát arra, hogy a saját szokásait, hitét és hagyományait kövesse.

Az Egyesült Államok soha sem fogja megmondani más országoknak, hogy miként éljenek, dolgozzanak, és miben higgyenek. Cserébe elvárja, hogy más nemzetek tartsák tiszteletben az Egyesült Államok szuverenitását

– mondta.

Trump arról is beszélt, hogy a kormányzása kezdete óta az Egyesült Államok soha nem látott haladást ért el, erősebb, gazdagabb és biztonságosabb lett.

Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek megköszönte a bátorságát a párbeszédért az Egyesült Államokkal, de figyelmeztetett, hogy „még sok a tennivaló”, és az amerikai szankciók érvényben maradnak az atomfegyver-mentesítés befejezéséig.

Az amerikai elnök sürgette a világot, hogy szigetelje el Iránt, az ENSZ segítségét kérte a demokrácia helyreállításához Venezuelában, a kőolajexportáló országokat pedig felszólította, hogy ne emeljék az árakat, és vállaljanak nagyobb részt a saját védelmükben.

Iránt „korrupt diktatúrának” nevezte, amelynek a vezetői káoszt, halált és rombolást hintenek szét... Nem tisztelik szomszédjaik szuverenitását, ezért további amerikai szankciókkal számolhatnak. Azt mondta, az Egyesült Államok elő fogja segíteni egy regionális stratégiai szövetség létrehozását az öböl menti országokból, Jordániából és Egyiptomból.