Távozófélben: a bevándorláspárti Angela Merkel-világ az összeomlás szélén

Cabinet Meeting POLITICS PARLIAMENT GOVERNMENT parties brb lbn Gestik
26 September 2018, Berlin: Chancellor Angela Merkel (CDU) raises her hands before the Federal Cabinet meeting at the Federal Chancellery. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Vágólapra másolva!
Angela Merkel elveszítette a korábbi imázsát, nem képes már a kis lépések politikájával sikeres kompromisszumokat kötni, és az elmúlt évek válsághelyzeteiben is rosszul teljesített – minderről Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója beszélt annak kapcsán, hogy 13 év után megbukott a Kereszténydemokrata Unió-Keresztényszociális Unió koalíciót vezető Volker Kauder. Az Angela Merkel bizalmasának számító politikus leváltása a kancellár korszakának végét jelezheti. A német sajtóban egyértelműen a kancellár súlyos vereségéről beszélnek, és béna kacsának titulálták. Az egyik, tekintélyes német újság pedig azt írta, hogy már maga Merkel is tudja, hogy „távozófélben levő” kancellárnak számít.
Vágólapra másolva!

Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti képviselőcsoportjában tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder,

az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számontartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.

A CDU/CSU-frakcióban 1973 óta először volt egynél több jelölt a frakcióvezetői tisztségre. Volker Kauder kihívója egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt.

A választás után Alexander Dobrindt, a képviselőcsoport CSU-s tagjainak vezetője – a CDU/CSU pártszövetség közös frakciójának második embere – elmondta, hogy a szavazáson a 246 képviselő közül 239 adott le érvényes szavazatot. Ralph Brinkhaus 125 képviselő támogatását nyerte el, Volker Kauderre 112 képviselő szavazott, 2 képviselő tartózkodott – ismertette Alexander Dobrindt.

Döntő szempont a migrációs válság

Volker Kauder, a CDU eddigi frakcióvezetőjének a leváltása a kormánypártban régóta érlelődő belső elégedetlenség miatt történt meg – erről már Törcsi Péter beszélt az Origónak. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója rámutatott arra, hogy a migrációs válság megoldatlansága és a nagykoalícióval való elégedetlenség miatt dönthettek úgy a CDU honatyái, hogy leváltják az Angela Merkel bizalmasának számító vezetőt.

Az északi protestáns államok CDU-s képviselői a liberális irányzat hívei, a keletiek inkább konzervatívak, míg a déliek arra büszkék, hogy ők viszik hátukon a német gazdaságot, és teszik hozzá a legtöbbet a közöshöz. Merkel eddig nagyon jól tudott egyensúlyozni a három irányzat között, és a kis lépések politikájával békeidőben sikeres is tudott lenni.

Angela Merkel (CDU) súlyos vereséget szenvedett azzal, hogy leváltották a bizalmasát Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

Rosszul teljesített Merkel

Törcsi Péter szerint azonban mára nagyban megváltozott a külső politikai környezet, és Merkel az utóbbi idők válságai során egyáltalán nem teljesített jól. A kompromisszumai nem voltak sikeresek, és a Horst Seehoferrel való konfliktusok során jelentősen elkopott. A szakember szerint az is egy nagyon komoly változás a CDU politikájában, hogy míg korábban egyértelműen kiálltak amellett, hogy tőlük jobbra nem lehet egyetlen releváns politikai erő, addig mára a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak nevezett párt a második erővé vált. Az AfD rengeteg egykori CDU-szimpatizáns elcsábított főleg a migrációs krízis sikertelen kormányzati kezelése, valamint a hagyományos értékek feladása miatt.

Törcsi Péter arra is emlékeztetett, hogy Merkel számára óriási kudarc volt, hogy nem sikerült tető alá hoznia a Zöldekkel és a szabaddemokratákkal a koalíciót a tavalyi választás után. Egy olyan nagykoalíció jött létre, amit igazából senki sem akart, és meglehetősen vérszegény teljesítményt nyújtanak.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy közel van a bukása, de az új frakcióvezető megválasztása egyértelműen abba az irányba mutat, hogy az általa fémjelzett korszak a végéhez közeledik – mondta a kutatási igazgató.

Egyértelmű vereség

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének vereségeként értékelte a német sajtó, hogy a pártelnök-kancellár bizalmasát leváltották a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti frakciójának éléről.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a Merkel, a béna kacsa című kommentárjában kiemelte: a keddi frakcióvezető-választáson, amelyen a 13 éve, Angela Merkel kancellárságának kezdete óta hivatalban lévő Volker Kaudert legyőzte a kevéssé ismert Ralph Brinkhaus, valószínűleg az a politikai jelenség mutatkozott meg, hogy

egy vezető tekintélye szükségszerűen süllyed, ha közeleg pályafutása vége.

Ez a jelenség Amerikában a lame duck – béna kacsa – néven ismert, és a Angela Merkelnek „a frakcióban elszenvedett vereségével elkezdődik a vita arról, hogy meddig kell tartania ennek a béna állapotnak”.

Volker Kauder (középen) 13 év után búcsúzhat a frakcióvezetői tisztségtől Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

„Lopakodó vérmérgezés”

A Die Welt Egy korszak vége című kommentárjában kiemelte: Volker Kauder veresége újabb jele a „kancellár alkonyának”, amely a „híres-hírhedt 2015-ös kölni szilveszter óta érezhető”, és feltartóztathatatlan. „Minden, ami ezentúl jöhet, már csak gyámoltalan próbálkozás a lopakodva terjedő vérmérgezés ellen”, amelyről az orvostudomány megállapította, hogy „a legtöbb esetben halálhoz vezet” – tette hozzá a Die Welt.

Süddeutsche Zeitung A megaláztatás című kommentárja szerint Ralph Brinkhaus megválasztásával „újraosztják a lapokat”, és már csak az a kérdés, hogy mennyire gyorsan. A váltás a frakció élén „nehezen irányítható dinamikát indíthat be”, és

Angela Merkel nem kormányozhat úgy az új frakcióvezetővel, „mintha mi sem történt volna”.

Ezért „a kancellárnak meg kell fontolnia, hogy bizalmi szavazást kér a Bundestagban” – írta a müncheni lap, amely szerint azonban Volker Kauder veresége nemcsak Angela Merkelnek, hanem Horst Seehofernek, a CSU elnökének is „megaláztatás”, mert a CDU elnökével együtt javasolta a képviselőknek a frakcióvezető megerősítését a tisztségben.

Jön a Merkel utáni időszak

A Handelsblatt című üzleti lap az Elfordulás a kancellártól címmel közölt kommentárjában hangsúlyozta: Merkel bizalmasának bukása a kancellári-pártelnöki „hatalom erodálódásának látható jele”. Merkel negyedik kormánya még egy éve sincs hivatalban, „de kedden minden bizonnyal megkezdődött a felkészülés a Merkel utáni időkre”.

Ralph Brinkhaus, az új frakcióvezető Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

A Frankfurter Rundschau Egy választás Merkel ellen, semmi más című kommentárja szerint Merkel most már végérvényesen tudja, hogy

„távozófélben” lévő kancellárnak számít, és így „még nehezebb lesz legalább addig elhúznia a távozást, hogy el tudja rendezni az utódlást úgy, ahogyan ő szeretné”.

Meglehet, hogy már túl késő reagálni, és nemcsak Angela Merkel számára, „talán nagyon hamar megmutatkozik majd, mekkora hiba volt a szociáldemokraták, a Zöldek és a Baloldal (Die Linke) részéről, hogy nem állítottak a többség támogatásának elnyerésére alkalmas alternatívát a merkelizmussal szemben” – írta a Frankfurter Rundschau.

Soha nem látott mélységben a német kormánypártok

Mint arról korábban beszámoltunk, egyre több német városban vonulnak ezrek az utcára az egyre durvább migránsbűnözés miatt. A legutóbbi napokban több ezren követelték Rostosckban és Chemnitzben Angela Merkel lemondását. A német kormánypártok népszerűsége soha nem látott mélységbe zuhant az elmúlt hetekben a migrációs válság miatt és azért, mert

leváltották a titkosszolgálat elismert vezetőjét, Hans-Georg Maassent, mert leleplezte a kormány és a sajtó migránspárti hazugságait.

A március óta működő nagykoalíció válságról válságra küszködik, és semmilyen komoly problémát nem tud megoldani. Gyakorlatilag a mostani kormány – egy évvel a választás után – még el sem kezdett kormányozni. Kérdés, egyáltalán lesz-e erre még lehetősége.