Afrikai illegális migránsok perlik a spanyol államot, mert kiutasították őket

2018.09.26. 17:14

Meghallgatást tartott a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) legmagasabb fóruma a spanyol hatóságok azon gyakorlatáról, hogy a melillai exklávéba illegálisan érkező bevándorlókat azonnal visszatoloncolják Marokkóba.

Az ügy előzménye, hogy a két felperes, egy mali és egy elefántcsontparti állampolgár más migránsokkal együtt 2014 augusztusában megpróbált Marokkóból átszökni az országba ékelődő, de spanyol területnek számító Melillába.

A hatóságok őrizetbe vették, megbilincselték, majd azonnal visszatoloncolták őket Marokkóbaállítólag anélkül, hogy akár a személyazonosságukat ellenőrizték volna.

Afrikai migránsok másznak át a melillai határkerítésenForrás: AFP/Blasco Avellaneda

Az illegális migránsok a következőket sérelmezték: a spanyolok nem mérlegelték egyéni körülményeiket, nem biztosítottak számukra sem tolmácsot, sem jogi segítséget.

Később ismét megpróbálták, akkor sikerült a 6 méter magas dupla kerítésen át bejutniuk Spanyolország területére, de ezt követően elrendelték a kitoloncolásukat.Tavaly októberi elsőfokú ítéletében az EJEB megállapította, hogy a spanyol hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kollektív kiutasításról és a hatékony jogorvoslatról szóló cikkeit, és ezért fejenként 5000 euró kártérítést ítélt meg a migránsoknak. Madrid fellebbezett a döntés ellen.

A 17 bíróból álló nagykamara előtt zajló szerdai meghallgatáson először a felperesek, majd a spanyol kormány képviselői adták elő álláspontjukat.

Carsten Gericke, az illegális bevándorlók ügyvédje hangsúlyozta, hogy ügyfelei szerinte nem voltak erőszakosak, mégis véleménye alapján "brutális, megalázó bánásmódnak" lettek kitéve.

"Az ügyben nem a menekültügyi eljárásról vagy a kitoloncolás jogosságáról van szó, hanem a kollektív visszaküldésükről, arról, hogy nem beszéltek velük, csak megbilincselték és visszakísérték őket Marokkóba" - fűzte hozzá az ügyvéd.

Kiemelte: az egyetlen jogi kérdés, hogy egy állam jogszerűen utasíthat-e ki embereket a területéről az eljárás ellen való tiltakozás leghalványabb esélye nélkül.

Leon Cavero a madridi kormány képviseletében hangsúlyozta, hogy az érintettek biztonságos országból érkeztek, egyértelműen gazdasági okokból, ezért nem is vonatkozik rájuk a visszaküldés tilalmának elve.

Rámutatott arra, hogy Melilla és Marokkó határán van törvényes lehetőség menedékkérelem benyújtására, de ők ezzel nem éltek, majd hozzátette:

Spanyolországnak kötelessége megvédeni a határait.Végezetül pedig aggodalmát fejezte ki, hogy mostani ítéletével a bíróság bátorító üzenetet küldhet a migránscsempész-hálózatoknak.

A tárgyaláson beavatkozó harmadik félként részt vett az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa és az ENSZ menekültügyi főbiztosa is.

Az írásbeli szakaszban pedig számos nemzetközi jogvédő szervezet, illetve a belga, a francia és az olasz kormány is észrevételeket tett.

Szakértők szerint az ítélethirdetés a következő hónapokban várható.

Az ET égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel.