Teljes a káosz Svédországban

2018.09.26. 09:30

Nem tudta megnyerni tegnap a bizalmi szavazást a törvényhozásban a svéd miniszterelnök, Stefan Löven, ezért úgy tűnik, távoznia kell a posztról. Szakértők szerint az új kormány megalakulása hónapokig is eltarthat.

Egyre súlyosabb a svéd politikai helyzet – írja a Magyar Idők –, minekután a 2014 óta regnáló migránspárti szociáldemokrata miniszterelnök nem tudta megnyerni a bizalmi szavazást a törvényhozásban, ezért úgy tűnik, távoznia kell az ország éléről. Azonban amíg a koalíciós tárgyalások nem vezetnek sikerre, és nem alakul meg az új stockoholmi kormány, addig az ügyvezető kormányt Löven vezeti tovább.

A szakértők szerint ez hónapokig is eltarthat, emiatt akár vissza is térhet a bevándorláspárti miniszterelnök a székébe.

A politikai káoszt a szeptember eleji parlamenti választások idézték elő, minekután a két vezető pártszövetség, a Mérsékelt Párt vezette jobboldali és a szociáldemokraták vezetette baloldali blokk sem tudott elsöprő többséget szerezni.

Stefan LövenForrás: AFP/Thierry Charlier

Ennyire gyenge választási eredményt a szociáldemokraták az elmúlt évszázadban nem nyújtottak,

a jobbközép csoportosulásnál ugyanis csak egy mandátummal szereztek többet.

Nincs alku a demokratákkal

A bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal (SD) azonban egyik vezető sem akar szövetséget kötni, pedig ők

eddig fennállásuk alatt a legjobb eredményt érték el a migránsokkal elárasztott országban.

Löven úgy nyilatkozott kizárt, hogy a „nácik alapította” párttal szövetségre lépjen. Hasonló véleményen van Ulf Kristersson, a Mérsékeltek vezetője, aki szélsőjobboldaliként emlegeti a svédek körében egyre népszerűbb pártot.

A migránsellenes SD vezetője, Jimmie Akesson viszont tisztában van erőviszonyaival, és azt üzente a Mérsékelteknek, hogy csak az ő segítségükkel lehet miniszterelnök Kristersson. Viszont, ha négy próbálkozás után sem sikerült megállapodni,

Svédország történetében először új választásokat írhatnak ki.

Löven szerint a kormányalakítási kudarcot el kellene kerülni, mivel a svédek nem akarják az újabb voksolást. A rossz választási eredményei ellenére bizakodó, úgy fogalmazott: jó esélyt lát arra, hogy miniszterelnökként folytassa.

A szakértők szerint az új választás kiírásának nincs sok értelme, hiszen az erőviszonyok nem változnának.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK