Teljes a káosz Svédországban

Stefan Löfven svéd miniszterelnök, Stefan Lofven,
Sweden's Prime minister Stefan Lofven arrives for an European Council summit on March 19, 2015 at the Council of the European Union (EU) Justus Lipsius building in Brussels. European leaders meet for a two-day summit likely to be dominated by Greece's cash crunch and the question of whether to extend sanctions against Russia over the crisis in Ukraine. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
Vágólapra másolva!
Nem tudta megnyerni tegnap a bizalmi szavazást a törvényhozásban a svéd miniszterelnök, Stefan Löven, ezért úgy tűnik, távoznia kell a posztról. Szakértők szerint az új kormány megalakulása hónapokig is eltarthat.
Vágólapra másolva!

Egyre súlyosabb a svéd politikai helyzet – írja a Magyar Idők –, minekután a 2014 óta regnáló migránspárti szociáldemokrata miniszterelnök nem tudta megnyerni a bizalmi szavazást a törvényhozásban, ezért úgy tűnik, távoznia kell az ország éléről. Azonban amíg a koalíciós tárgyalások nem vezetnek sikerre, és nem alakul meg az új stockoholmi kormány, addig az ügyvezető kormányt Löven vezeti tovább.

A szakértők szerint ez hónapokig is eltarthat, emiatt akár vissza is térhet a bevándorláspárti miniszterelnök a székébe.

A politikai káoszt a szeptember eleji parlamenti választások idézték elő, minekután a két vezető pártszövetség, a Mérsékelt Párt vezette jobboldali és a szociáldemokraták vezetette baloldali blokk sem tudott elsöprő többséget szerezni.

Stefan Löven Forrás: AFP/Thierry Charlier

Ennyire gyenge választási eredményt a szociáldemokraták az elmúlt évszázadban nem nyújtottak,

a jobbközép csoportosulásnál ugyanis csak egy mandátummal szereztek többet.

Nincs alku a demokratákkal

A bevándorlásellenes Svéd Demokratákkal (SD) azonban egyik vezető sem akar szövetséget kötni, pedig ők

eddig fennállásuk alatt a legjobb eredményt érték el a migránsokkal elárasztott országban.

Löven úgy nyilatkozott kizárt, hogy a „nácik alapította” párttal szövetségre lépjen. Hasonló véleményen van Ulf Kristersson, a Mérsékeltek vezetője, aki szélsőjobboldaliként emlegeti a svédek körében egyre népszerűbb pártot.

A migránsellenes SD vezetője, Jimmie Akesson viszont tisztában van erőviszonyaival, és azt üzente a Mérsékelteknek, hogy csak az ő segítségükkel lehet miniszterelnök Kristersson. Viszont, ha négy próbálkozás után sem sikerült megállapodni,

Svédország történetében először új választásokat írhatnak ki.

Löven szerint a kormányalakítási kudarcot el kellene kerülni, mivel a svédek nem akarják az újabb voksolást. A rossz választási eredményei ellenére bizakodó, úgy fogalmazott:

A szakértők szerint az új választás kiírásának nincs sok értelme, hiszen az erőviszonyok nem változnának.