Az osztrák belügyminiszter arra kötelezné a rendőrséget, hogy írja meg, ha migráns az elkövető

2018.09.27. 12:40

Herbert Kickl, a bevándorláellenes szabadságpárti (FPÖ) belügyi tárcavezető arra is felkérte a hatóságokat, hogy ne nyilatkozzanak az elfogult, liberális, illetve baloldali újságíróknak, riportot és nagy ívű beszámolót pedig csak akkor készíthetnek, ha az újságírók garantálják a semlegességet.

Az osztrák belügyminisztérium a múlt héten elektronikus üzenetet küldött a tartományi rendőrségi sajtószolgálatoknak, amelyben többek között azt kérik, nevezzék meg a közleményekben, ha a feltételezett elkövető migráns, és hogy milyen jogcímen van az országban, illetve korlátozzák a nyilatkozatokat a tárcával szemben kritikus három lapnak – írja a 888.hu a Kurier című osztrák napilap cikke alapján.

Herbert KicklForrás: AFP/APA-PictureDesk/Michael Gruber/EXPA

A földtől egyáltalán nem elrugaszkodott ötletet természetesen az erősen bevándorláspárti baloldali ellenzék és Sebastian Kurz néppárti kancellár is bírálta.

Az e-mailben többek között kiemelték, hogy a szóvivők tartózkodjanak a Kurier, a Der Standard és a Felter című lapoknak adott nyilatkozatoktól, mert egyoldalúan és kedvezőtlenül tudósítanak az eseményekről. Riportok a jövőben csak akkor készíthetőek, ha az illetékes hírforrás előtte garantálja a semleges vagy kedvező hangvételt – tette hozzá a minisztérium.

Nevezzék nevükön a migránsokat

A bevándorlásellenes Herbert Kickl belügyminiszter hivatala egy másik kényes kérdést is érint az e-mailben.

Arra kérem önöket, hogy a jövőben nevezzék meg közleményeikben a feltételezett elkövető állampolgárságát– áll az üzenetben.

Ezenkívül adott esetben egy migránsnál közöljék a tartózkodási jogcímét, vagy azt, hogy menedékkérőről van-e szó. Azt is kérem, hogy ezekhez az interjúkban is tartsák magukat– folytatódott az e-mail.

Továbbá azt javasolták a tartományi rendőrségeknek, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt helyezzenek a szexuális bűncselekmények nyilvánosságra hozatalára. Korábban ezeket az ügyeket az áldozatok védelme miatt csak akkor ismertették, ha a szökésben lévő tettes nyomára akartak bukkanni.