Németországban a keresztény uniópártok mára egyértelműen a bevándorló hátterű személyek támogatását élvezik, ellentétben a szociáldemokratákkal és a Zöldekkel - derült ki a Német Integrációs és Migrációs Ügynökség tegnap nyilvánosságra hozott elemzéséből.

Eszerint a bevándorolók és leszármazottaik 43,2 százaléka favorizálja az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Uniót (CDU), illetve annak bajor testvérpártját, a Keresztényszociális Uniót (CSU), míg a szociáldemokraták (SPD) ennél jóval szegényesebb népszerűségi rátát mutathatnak fel: „mindössze" minden negyedik migráns támogatja őket.

Utóbbi annak fényében érdekes, hogy 2016-ban, a migrációs válság csúcsán még a bevándorló hátterű személyek csaknem negyven százaléka tartozott az SPD-szimpatizánsok közé – írja a Magyar Idők a Handelsblatt cikkére hivatkozva.

Angela MerkelForrás: AFP/Odd Andersen

A felmérés nem nevezi meg a változások fő okát, arra viszont kitér, hogy a származási országok között tapasztalhatók különbségek.

A németországi török migránsok nagy része – 37 százalék – inkább szociáldemokrata beállítottságú, 33 százalékuk pedig CDU/CSU-támogató.

A törökök közül mindössze egy százalék szimpatizál az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű bevándorlásellenes párttal, ami kevésbé meglepő adat.

Mivel a német társadalom egyre sokszínűbb, ma körülbelül a 83 milliós lakosság egynegyede migrációs hátterű, a fenti trendek is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a berlini aktuálpolitikában.

A tavalyi szövetségi parlamenti választásokat megelőzően a Deutsche Welle cikkezett róla, hogy a pártok és a média figyelme mindinkább a Németországba bevándoroltak két csoportjának, az egykori Szovjetunióból, illetve Törökországból érkezetteknek a választási preferenciáira irányul.

Ekkor egyértelműen a baloldalnak kedveztek az erőviszonyok, főleg a már említett török szavazatoknak köszönhetően: alig egy éve a törökök hetven százaléka vallotta magát szociáldemokrata szavazónak.Emlékezetes, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök meg is kérte a törökországi németeket, hogy a választások során semmiképp se Merkeléket, illetve az Ankara ellenségének bélyegzett nagy német pártokat támogassák.

Arra vonatkozó statisztika egyelőre nincs, hogy a migrációs válsággal Németországba érkezettek a jövőben milyen irányba mozdítják az erőviszonyokat.

Szakértők szerint mindenesetre okkal feltételezhető, hogy a szóban forgó bevándorlók is a CDU/CSU-tábort gyarapítják majd.

Furcsa szövetség a szászoknál

Szászországban már nemcsak a németek tartják szalonképesnek az AfD-t, hanem a politikai elit is. A CDU helyi frakcióvezetője ugyanis nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőre esedékes tartományi választások után a párt akár a bevándorlásellenesekkel is szövetségre lépjen. Christian Hartmann állítása szerint a választók tisztelete miatt nem mond nemet egyetlen politikai forgatókönyvre sem.

Elmondta: a CDU ezen a ponton a legfőbb vetélytársának tartja az AfD-t, és a kampány során leginkább arról szeretné majd meggyőzni a választópolgárokat, hogy a kereszténydemokratáknak nem lehet alternatívája. Szászországban a CDU jelenleg harminc-, az AfD pedig 23-25 százalékos támogatottságot élvez.

A legutóbbi, 2014-es tartományi voksolás során a választók csaknem tíz százaléka szavazott a bevándorlásellenesekre.