Ferenc pápa kizárta a papi rendből a chilei egyház pedofilbotrányának központi figuráját, a 88 éves Fernando Karadima lelkészt - közölte pénteken a Vatikán.

Karadima az 1970-es és 80-as években követett el szexuális visszaéléseket gyerekek ellen. Ügyét a chilei Osorno egyházmegye vezetése évtizedeken keresztül igyekezett eltussolni, csak 2011-ben állapította meg bűnösségét egy vatikáni vizsgálat. Az egyház arra kötelezte, hogy bűnbánó és imádságos életmódot folytasson, nem közösítették ki azonban a papi rendből.

A bűnbánó életmód a Vatikánban a szexuális visszaélésekben és fiatalok zaklatásában bűnösnek talált idősebb papokra kiszabott büntetési forma, amelynek bírálói szerint ez túl enyhe szankció, és lényegében teljes költségtérítés formájában lényegében nyugdíjazást jelent.A Vatikán nem közölte, milyen körülmények vezettek ahhoz, hogy a katolikus egyházfő felülvizsgálja Karadima eredeti büntetését, és hogy jutott el az egyházi felfogásban halálbüntetéssel egyenértékű kiközösítéshez.Június óta hét chilei püspök mondott le hivatalából, mert állítólag a pedofíliavádakat el akarták tussolni.