A Barcelona polgármesteri tisztéért harcba szálló Manuel Valls egy katalán rádióinterjúban kijelentette, ha francia-spanyol vb-döntő lenne, a spanyoloknak szurkolna. Ezzel nemcsak Franciaországot tagadta meg, az is erősen kérdéses, hogy a függetlenségért küzdő katalánoknak mennyire lett szimpatikus (függetlenül attól, hogy a Barcelona katalán futballistái játszanak a spanyol válogatottban). Hogy triplán szerencsétlen legyen a megnyilvánulása, arról saját maga gondoskodott: a mai napig a francia államtól kap juttatást. A bukott szocialista miniszterből lett elnök, Emmanuel Macron egykori főnöke még megtagadni sem tudja tisztességesen a hazáját.

 A katalán RAC1 nevű rádiónak adott interjút a napokban Barcelona vezetéséért bejelentkező, korábbi francia miniszterelnök, ami meglehetősen erősre sikeredett:

Ha 2022-ben Spanyolország és Franciaország jutna a döntőbe, akkor a spanyoloknak szurkolnék – szögezte le a francia Manuel Valls azt bizonygatva, hogy testhezálló számára az új feladat. Már az alaphelyzet is szokatlan, hiszen ha minden jól megy, akkor az egyik ország politikusa nem szokott csak úgy átugrani egy másik országba politikusként szerencsét próbálni (bár Macron egyik kedvence, Daniel Cohn-Bendit ebben úttörő volt, hol francia, hol német EP-képviselő volt). Azonban Valls ezzel a mondatával még egyet csavart az eddig is faramuci történeten. 

Ugyanis, ahogy azt 10-ből nagyjából 10 ember tudja,

a spanyolok és a katalánok között finoman szólva sem túl jó a politikai kapcsolat.

Utóbbiaknál időközönként felmerül a gondolat, hogy függetlenednének a spanyoloktól. Például éppen most. Ez a politikai alapú konfliktus tavaly októberben egészen odáig fajult, hogy a katalán parlament megszavazta Katalónia függetlenségét, amire a spanyol hatóságok erőszakosan válaszoltak. Az események odáig fajultak, hogy az önállósodási törekvések mögött álló Carles Puigdemont katalán miniszterelnök kénytelen volt elhagyni az országot, a fél katalán politikai elit pedig börtönben van. Tehát

duplán szerencsétlen volt Valls-nak a rádióinterjúja: amellett, hogy megtagadta hazáját, a katalán fővárosi posztért indulni szándékozó politikusnak egy katalán rádióban sikerült bemondania, hogy a spanyoloknak szurkolna egy fontos focimeccsen.

Hogy triplán szerencsétlen legyen tegnapi megnyilvánulása arról is saját maga gondoskodott:

a mai napig a francia Essone képviselőjeként kapja fizetését, és egykori miniszterelnökként is jár neki juttatás a francia államtól.

Hiszen Valls két évig francia kormányfő is volt, kabinetjének gazdasági minisztere pedig nem más, mint Emmanuel Macron, jelenlegi francia elnök volt.

Valls egyébként Barcelonában született, de csak azért, mert a szülei éppen ott nyaraltak.

Az is lehet, persze, hogy Valls szándékosan provokálja a katalánokat, korábban ugyanis a nyitott és globalizált Barcelonáról beszélt, és elítélte a függetlenséget.

A jelenlegi katalán elnök, a függetlenségpárti Quim Torra már kommentálta is Valls jelöltségét. Ennyit mondott:  
nagy kudarcot kívánok neki.

Elődje, Carles Puigdemont pedig gúnyosan csak ennyit mondott:

Hogy Manuel Valls mit tud ajánlani ennek a városnak? Erről a franciákat lenne érdemes megkérdezni és meghallgatni.  

A nemzeti önazonosság megtagadásában a Valls-Macron világnak nagy rutinja van. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Macron többek közt azzal keltett megütközést, hogy dán egyetemisták előtt arról beszélt, hogy már nincsenek igazi dánok és igazi franciák, csak európaiak. Macron politikai érzékére jellemző, hogy ezt az egyik leginkább EU-ellenes országban mondta, amelynek kormánya most hirdetett harcot a migráció és a párhuzamos társadalmak ellen. Végül is Valls is csak ezt a provokatőr stílust követi: Katalóniában kezd el kampányolni a spanyol egységért.

Vélhetően olyan rekordnépszerűtlen lesz, mint egykori beosztottja, Macron lett.