A Fidesz arra kéri európai parlamenti (EP) képviselőit, hogy minden fórumon kérjék számon Dimitrisz Avramopuloszon, az Európai Bizottság migrációs biztosán az ENSZ-ben elmondott beszédét – közölte Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a kormánypárt bevándorlásellenes kabinetjének vezetője.

Németh Szilárd azt mondta, megdöbbenéssel fogadta a görög biztos felszólalását, amely a magyar emberek többször is kinyilvánított álláspontjával teljesen ellentétes, és azt sem tudni, ki adott felhatalmazást neki erre a nyilatkozatra.

Dimitrisz Avramopulosz az ENSZ-közgyűlés New Yorkban zajló ülésszakának egyik kísérőrendezvényén a napokban sürgette az Európai Unió tagállamait, hogy tegyenek eleget a migránsok áthelyezésével, illetve áttelepítésével kapcsolatban tett ígéreteiknek.

Dimitrisz AvramopuloszForrás: AFP/Thierry Charlier

Németh Szilárd szerint "van mit mazsolázni" ebből a "bevándorláspárti felszólalásból", példaként azt mondta, hogy "továbbra is nyomják" az európai menekültügyi ügynökség hatáskörbővítését, az illegális bevándorlás "törvényesítését", az Európába vezető legális útvonalak megerősítését, valamint a migránsok európai munkavállalásának támogatását. Azt is elképesztőnek nevezte, hogy a migrációs menedzsmenttel kapcsolatos uniós költségvetést 35 milliárd euróra emelnék, és hogy "a kötelező kvóta megint belendül ebben a történetben".

"Mi ez, ha nem a teljes lakosságcserére való felkészülés?" – tette fel a kérdést a fideszes képviselő, kifogásolva, hogy a görög biztos szerinte teljes egészében figyelmen kívül hagyja az európai polgárok akaratát, érdekét.

Németh Szilárd kijelentette: Magyarország sosem fogja feladni és átengedni a határvédelem jogát, a magyarok ugyanis világosan eldöntötték, hogy az országba nem lehet beengedni a migránsokat, a migráció rossz dolog.