Egy gyalogsági akna felrobbanása következtében három gyerek meghalt, egy pedig sérüléseket szenvedett a Donyeck megye szakadár ellenőrzés alatt álló részében lévő Horlivkában – közölte pénteken Ivan Prihogyko, a város polgármestere a szakadár DAN hírügynökség jelentése szerint.

A negyedik, sérült gyermeket súlyos állapotban szállították kórházba.

Az akna a szakadár katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint egy útellenőrző poszt közelében robbant fel, a hatóságok további részleteket nem közöltek. Az UNIAN ukrán hírügynökség kitért arra is, hogy az elmúlt napokban tömegesen betegedtek meg fertőzött ivóvíz fogyasztásától a szintén Donyeck megye szakadár ellenőrzés alatti részében lévő Makijivka településen, ahol elfogyott a vezetékes víz tisztítására használt klór. Csütörtökig a helyi hatóságok közlése alapján 87-en kerültek kórházba hasfájás, hányás, láz és egyéb, fertőzött víz fogyasztása miatti megbetegedésre utaló tünetekkel.
A kijevi parancsnokság vasárnapi jelentése szerint az elmúlt egy napban „az orosz megszálló csapatok” 32-szer nyitottak tüzet az ukrán állásokra a Donyeck medencében. Egy ukrán katona sérült meg, továbbá egy polgári személy is. A Majorszk elleni támadásban egy helybeli nőt a fején talált el egy lövedék. Az Egyesített Erők parancsnokságának jelentése szerint két ellenséges fegyverest likvidáltak, hetet pedig megsebesítettek.
A DAN vasárnapi jelentése szerint az ukrán hadsereg 16-szor sértette meg a tűzszünetet az elmúlt napban Donyeck megye területén.Február végén életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló ukrán törvény, amely Oroszországot agresszor, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területeknek minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet fokozatosan, április végétől pedig hivatalosan katonaivá alakult át, és új neve Egyesített Erők Művelete lett.