Az életmentő cunamifigyelő rendszer nem működött megfelelően Indonéziában, ezért kellett a hivatalos adok szerint 1200 embernek meghalnia – írja többek között a The Mercury.

Legalább 6 méteres hullámok pusztítottak Sulawesi szigetén, Palu és Donggala városban.

A hatóságok eleinte figyelmeztettek egy lehetséges szökőárra a 7,7-es erősségű földrengés után, mivel a cunamijelző-rendszer észlelt tengeri rengéseket, de mivel később már nem továbbította a veszélyt jelző jeleket a Földrajzi Intézetbe, így az ott dolgozók 34 perc elteltével visszavonták a figyelmeztetést. Ráadásul az első jelzés sem jutott el mindenkihez, mert egyes helyeken nem volt áram, így a szirénák nem szólaltak meg.

Palu partján több százan gyűltek össze egy fesztivál alkalmával, amikor napnyugtakor lecsapott a többméteres vízfal.

Sokan még a tengerparton voltak, amikor a szökőár lecsapott Palu városára– mondta Sutopo Purwo Nugroho a nemzeti katasztrófaelhárító ügynökség szóvivője. Nem szólalt meg a sziréna, nem tudtak a veszélyről, ezért a strandon maradtak.

A mobiltelefonos felvételek szerint hatalmas hullámok csaptak le Palu tengerparti házaira.

Több százan haltak meg Palu városában, és sokan meghaltak Donggalában is. Pontos számokat még nem tudni, de a hivatalos jelentések szerint a halottak száma legalább 1200.

A romok közül kimentett holmikat visznek helyiek az indonéziai Celebeszen fekvő Paluban 2018. október 1-jénForrás: MTI/AP/Rifki

A katasztrófa rámutatott a cunamijelző rendszer hibáira, és arra is, hogy a lakossághoz mennyire jut el figyelmeztetés, és hogy hogyan reagálnak rá – írja a The Mercury.

Palu, 2018. október 1.Forrás: MTI/AP/Tatan Syuflana