A legutóbbi adatok szerint 1234-re nőtt a halálos áldozatok száma Celebesz szigetén, ahol a múlt pénteken 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg a környéket - közölte kedden az indonéz katasztrófavédelem szóvivője.

A halottak és sebesültek száma gyakorlatilag napról napra emelkedett: egy nappal korábban még 844 áldozatról szóltak a híradások. A természeti katasztrófának ezenfelül legalább 799 sérültje van, és 99 embert eltűntnek nyilvánítottak - jelentette a nemzeti katasztrófavédelem szóvivője, Sutopo Nugroho.

A romok közül kimentett holmikat visznek helyiek az indonéziai CelebeszenForrás: MTI/AP/Rifki

A legtöbb halálos áldozat a 380 ezer lakosú Paluban volt. A földrengés idején sokan tartózkodtak a tengerparti strandon, ahol fesztivált tartottak éppen. A mentőalakulatoknak sikerült egy nőt élve kimenteni az egyik szálloda, a Roa Roa romjai közül. A hotel hatvan embert temethetett maga alá.

Több más helyi szállodában is emberek tucatjai vannak még a romok alatt, és számos környékbeli falu még mindig megközelíthetetlen szárazföldön.

Megkezdődtek a légi úton történő evakuálások, elsősorban Paluból, ahol még mindig emberek százai várakoznak. Szemtanúk beszámolói szerint nincs elég élelmiszer, olaj és gyógyszer, a benzinkutak előtt pedig hosszú sorok kígyóznak üzemanyagra várva.

A romok alól mentenek ki egy nőt az indonéziai Celebeszen fekvő PalubanForrás: MTI/EPA/Arimacs Wilander

Az AP hírügynökség értesülései szerint sokan elégedetlenek a kormány intézkedéseivel, úgy érzik, a hatóságok lassúak és a mentési munkálatok késnek. Más szemtanúk kialakuló káoszról és erőszakról számoltak be.

Joko Widodo indonéz elnök hétfőn engedélyezte, hogy az ázsiai ország nemzetközi segítséget fogadjon el az országra pénteken lesújtó földrengés és szökőár után.