A román kormánykoalíció vezetői elutasítják a szocialista Frans Timmermans bírálatait

2018.10.02. 13:04

A bukaresti szociálliberáis kormánykoalíció vezetői megalapozatlan vádaskodásnak tartják és elutasítják a holland szocialista politikus, Frans Timmermans bírálatait, amelyeket az Európai Parlament állampolgári jogi bel- és igazságügyi (LIBE) bizottságának hétfő esti ülésén fogalmazott meg az Európai Bizottság (EB) első alelnöke a román jogállamiság helyzetéről.

Timmermans a korrupcióellenes harc eddigi eredményeit veszélyeztető visszalépésnek nevezte a bukaresti kormánytöbbség által idén elfogadott új igazságügyi törvényeket és a büntetőjog módosításait.

Frans TimmermansForrás: AFP/Martijn Beekman

Az EB első alelnöke bírálta a bukaresti rendvédelmi szervek erőszakos fellépését is az augusztus 10-i kormányellenes tüntetésen, és arra figyelmeztette Bukarestet, hogy a Bizottság nem fog habozni az Európai Bírósághoz fordulni, ha azt tapasztalja, hogy Románia megszegi az uniós szabályokat.Liviu Dragnea, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt mondta: csalódott, mert elképzelhetetlennek tartotta, hogy az unióban "ilyen gorombán megfenyegessenek" egy tagállamot. Szerinte a LIBE-bizottságban nem vitát rendeztek, csak előítéletekre alapozott állásfoglalások hangzottak el, és Romániát anélkül marasztalták el, hogy áttanulmányozták volna a Bukarest által beterjesztett konkrét "bizonyítékokat", és valaki is rámutatott volna: melyek azok a törvénycikkelyek, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztetik.

Calin Popescu Tariceanu, a kisebbik román kormánypárt, a jobboldali liberális ALDE elnöke szerencsétlen egybeesésnek nevezte, hogy az európai parlamenti választások közeledtével tűzték napirendre a LIBE-bizottságban a román jogállamiság helyzetét, mivel szerinte a felszólalókat főleg saját választási szempontjaik vezérelték, és nem igazán törődtek az előítéleteiknek ellentmondó tényekkel. A román jogállamiságot Tariceanu szerint elsősorban a titkosszolgálati befolyás és az emberi jogok sérülése veszélyezteti, és emiatt van szükség az igazságügyi reformra, de amikor ezt próbálták felhozni, szerinte Timmermans rögtön a korrupcióra terelte a szót.

Bukarestben bejelentették, hogy Viorica Dancila miniszterelnök Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel együtt kedd délután Strasbourgba utazik, hogy találkozzon Timmermansszal. A LIBE-bizottságban előző este elhangzott bírálatokra reagálva Toader a román fél párbeszédre való nyitottságát hangsúlyozta, de megjegyezte, hogy a dialógusnak két előfeltétele van: a tájékozottság és a jóhiszeműség. A román igazságügyi miniszter szerint ideje lenne túllépni az olyan általánosságokon, miszerint Brüsszelben "aggódnak" a román jogállamiságért, és tényszerűen kellene tárgyalni azokról a törvénycikkelyekről, amelyeket az EB kifogásol.

Romániában - pártállástól függően különböző előjelekkel - nagy várakozás előzi meg az Európai Parlament szerdai plenáris vitáját, amelyen a romániai jogállamiság helyzetét tűzik napirendre.

Az ülésre Viorica Dancila román miniszterelnököt is meghívták. Az EP határozatot is elfogad Romániáról, ám erről - az eredeti tervektől eltérően - nem október végén, hanem november elején rendeznek szavazást.

A halasztás bukaresti értesülések szerint azzal függ össze, hogy az EP második októberi ülésszakán Klaus Iohannis román államfő mond beszédet az Európai Unió jövőjéről.Romániáról a zöldek csoportja kezdeményezett vitát az EP-ben a román diaszpóra augusztus 10-i kormányellenes tüntetésén történt erőszakos cselekmények és tömegoszlatás nyomán.

A zöldek csoportja augusztus 17-én azt kérte, hogy az Európai Bizottság Románia esetében is aktiválja a jogállamisági mechanizmust.