Veterán kurd politikus lett Irak elnöke

Vágólapra másolva!
Az iraki parlament kedden a kurd Barhám Szálehet választotta az ország elnökévé. A 329 fős iraki törvényhozás 273 jelenlévő tagja közül 220 szavazott a veterán politikusra, aki korábban egyebek között az észak-iraki Kurdisztán autonóm régió miniszterelnöke volt.
Vágólapra másolva!

A Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) 58 éves jelöltjét be is iktatták, miután a szavazatok elsöprő többségét szerezte meg az egykamarás törvényhozásban tartott szavazás második körében. Ellenfelére, Fuád Huszeinre, a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) jelöltjére 22-en szavaztak.

Hivatali esküje során a parlamentben Száleh kijelentette:

elkötelezett Irak egysége és függetlensége iránt,

és elégedettségét fejezte ki a politikai helyzet megoldásával kapcsolatosan.

Az elnököt a kurdok adják

Száleh 1960-ban született a kurdisztáni autonóm régióbeli Szuleimáníja városában, 1976-ban csatlakozott a PUK-hoz, később dolgozott a párt külkapcsolati osztályán, Londonban. A Cardiffi Egyetemen és a Liverpooli Egyetemen is tanult.

Az új elnök az Egyesült Államok 2003-as iraki invázióját követően számos tisztséget betöltött az iraki kormányban, volt tervezési miniszter és miniszterelnök-helyettes,

2009-től 2011-ig pedig a kurdisztáni autonóm régió miniszterelnöke volt.

A Reuters hírügynökségnek két, meg nem nevezett törvényhozó elmondta, hogy Száleh a veterán síita Ádil Abdul Mahdit jelölte miniszterelnöknek, és bízta meg a kormányalakítással. Az iraki alkotmány értelmében Abdul Mahdinak 30 napja van a kormányalakításra. Száleh kevesebb mint két órával az után nevezte ki Abdul Mahdit, hogy megválasztották.

Irakban egy, a 2003-as amerikai invázióig visszanyúló nem hivatalos megállapodás értelmében a miniszterelnököt a síita arabok, a házelnököt a szunnita arabok, míg az elnököt a kurdok adják.