Kigyulladt egy komphajó a Balti-tengeren

2018.10.02. 16:03

Kigyulladt egy litván zászló alatt hajózó komp gépháza a Balti-tengeren kedden. A lángokat viszont rövid idő alatt eloltották - közölték orosz hírügynökségek a tengeri mentéseket koordináló kalinyingrádi központra hivatkozva.

A komphajó megsegítésére indított mentőakciót lefújták, ugyanis a jármű önerőből el tud jutni Klaipeda kikötőjébe, egy mentőhajó kíséretében.

Gert Jakobson, a kompot üzemeltető DFDS dán vállalat szóvivője cáfolta a korábbi értesüléseket, miszerint a Kiel és Klaipeda között menetrendszerűen közlekedő Regina Seaways nevű komphajó gépházában robbanás történt, majd tűz ütött ki. Mint mondta, a főmotor átmenetileg lerobbant, és ez rengeteg füstöt okozott, a füst pedig beindította tűzriasztót és a tűzoltórendszert a gépházban.

A Regina Seaways a motorhiba miatt az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrád partjaitól 135 kilométerre a nemzetközi vizeken sodródott.A kompot üzemeltető DFDS dán vállalat korábban még azt közölte, hogy elvontatják a 2010-ben épített, 500 férőhelyes komphajót a litvániai Klaipeda kikötőjébe.

A kompon lévő 294 utas és 41 fős legénység közül senki nem sérült meg. Mind a 335 utast biztonságos helyre gyűjtötték össze a hajó fedélzetén, a litván haditengerészet mentőszolgálatának egyik tisztségviselője szerint nem tört ki pánik.

A litván haditengerészet a készültségben lévő Skalvis nevű hajóját indította útnak, illetve egy katonai mentőhelikoptert irányított a bajba jutott komphoz, és egy nagyobb mentőhajó is indulásra készül.