Soha nem látott mély gödörbe zuhant Angela Merkel

2018.10.02. 09:59

Miközben a bukás szélén tántorgó Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió soha nem látott mélységekbe zuhant, addig a migrációs válság miatt újabb koalíciós háború fenyeget Németországban. Egyre több elemző és publicista látja úgy, hogy a 2005 óta tartó Merkel-korszak a végéhez közeledik, bár azt senki nem tudja megjósolni, mi lesz azután. Október 14-én tartományi választások lesznek Bajorországban, a kormánypártok esetleges veresége felgyorsítaná a kancellár bukását. 

Soha nem látott mélységbe zuhant az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió támogatottsága. Az INSA legfrissebb kutatása szerint csupán 26 százalék szavazna a bukás szélén tántorgó kancellár pártjára.A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak már 18,5 százalékon áll. A szintén kormánypárti szocdemekre csupán 16 százalék szavazna. Tehát, ha most lennének a választások, akkor a CDU/CSU és az SPD nagykoalíciója nem szerezne többséget. A CDU támogatottsága pedig még soha nem volt ilyen alacsony az INSA mérései alapján. Merkel zuhanását több dolog magyarázza: elsősorban a migrációs válság megoldatlansága, valamint a koalíciós háborúk. Az utóbbi területen újabb vihar közeleg.  

Angela Merkel pártjának támogatottsága soha nem látott gödörben van. Közeleg a kancellár bukásaForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Újabb koalíciós válság

A szociáldemokraták a munkába állt és a beilleszkedésre esélyes migránsoknak akkor is megadnák a tartózkodási engedélyt, ha menedékkérelmüket elutasítják. A két kereszténypárt, a CDU és a CSU ezt a bevándorlási rendelkezések megkerülésének tartja, és ellenzi. Az Angela Merkel kancellár vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Unió, a CDU főtitkára a hét végén egy interjúban arról beszélt, hogy a Szociáldemokrata Párt migránsokkal kapcsolatos követelése súlyos következményekkel járhat.

Annegret Kramp-Karrenbauer szerint ugyanis a terv elfogadása nem jelentene mást, mint kiskaput nyitni azok előtt, akik nem kaptak menedékjogot. Hasonló szellemben nyilatkozott a kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unió egyik vezetője, Alexander Dobrindt is, aki megengedhetetlennek tartja, hogy a menekültekre vonatkozó rendeleteket úgy változtassák meg, hogy azokkal ki lehessen játszani a bevándorlásra vonatkozó szabályokat.

A migránsok miatt törhet ki az újabb koalíciós válságForrás: NurPhoto/Gail Orenstein/NurPhoto/Gail Orenstein

Azonban minden jel arra vall, hogy a szociáldemokraták elszánták magukat a nem egészen új keletű követelés érvényesítésére. A párt élén álló Andrea Nahles már egy augusztusi nyilatkozatában a koalíció fennmaradásának zálogaként emlegette a javaslatot, helyettese, Olaf Scholz alkancellár pedig a hét végén óvta a két kereszténypártot annak elvetésétől. A Szociáldemokrata Párt főtitkára érthetetlennek nevezte, hogy már munkába állt és jól beilleszkedett migránsokat kitoloncolnak, csupán azért, mert nem felelnek meg a menedékjoggal kapcsolatos valamennyi feltételnek.

Úton a katasztrófa felé

Katasztrófa felé tart Németország – írja véleménycikkében a Financial Times publicistája. Wolfgang Münchau szerint a kancellár jövőjénél sokkal fontosabb, hogy az egymást követő konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciók politikája növelte a szélsőségesek támogatottságát, és ezt a legjobban Bajorországban lehet észrevenni, ahol másfél hét múlva tartományi választásokat rendeznek, és ahol a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak párt már népszerűbb, mint a szociáldemokraták. A szerző úgy látja: a mérsékelt német középpártok egyre nagyobb bajban vannak – a konzervatívok azért, mert elvesztették a jobboldali szavazókat, amióta Merkel 2015-ben megnyitotta a határokat az illegális bevándorlók előtt.

Merkel hanyatlása újra a reflektorfénybe került, amikor szeptember végén pártszövetsége, a CDU/CSU parlamenti frakciója leszavazta a támogatását élvező, 13 éve posztján lévő Volker Kauder frakcióvezető újraválasztását. Ez a "lázadás" megkarcolta az ország első emberének autoritását: az elemzők egyetértenek abban, hogy túl van politikai pályája csúcsán. Az azonban, hogy mikor távozik, egyáltalán nem lett világosabb Kauder kiütése után. Lehet, hogy marad a kormányzati ciklus végéig, 2021 őszéig, lehet, hogy átnyergel valamelyik jövőre megüresedő uniós vezetői posztra. Egy biztos: pártja, a CDU nem akar megválni tőle.

A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak mára a második legerősebb párt az országbanForrás: AFP/Odd Andersen

Piros jelzés

Pócza István, a Századvég vezető kutatója szerint Angela Merkel német kancellár csökkenő népszerűségének főleg a migrációs politikája az oka. A szakértő arra is kitért: a német kormánykoalíción belüli vita miatt is egyre kevésbé bíznak meg az emberek a vezető politikusokban. A befektetők pedig a dízelbotrány miatt távolodtak el.

Azt mondta, az Alternatíva Németországnak támogatottságát tekintve a második helyre lépett, ez pedig "piros jelzés" Angela Merkelnek és a többi vezető politikusnak, hogy változtatniuk kell. Nem véletlen az sem, hogy leváltották a frakcióvezetőt, aki Angela Merkel bizalmasa volt - hangsúlyozta Pócza István. Megjegyezte: a hagyományos pártok körében zavar mutatkozik, küzdenek, hogy megtartsák választóikat.

A múltat is eltörölné a kancellár

Mint arról korábban beszámoltunk, elképesztő kijelentéssel borzolta a kedélyeket Angela Merkel, aki a múlt héten elveszítette egyik leghűbb szövetségesét. A súlyos koalíciós válságokat átélő kancellár azt mondta, hogy ő soha nem szólalt fel Orbán Viktor magyar kormányfő határt védő intézkedései ellen. Merkel egyébként 2015-ben teljesen feleslegesnek és lebontandónak tartotta a magyar kerítést, így most egyszerűen egy jó nagyot hazudott augsburgi közönségének. A kancellár pártjának támogatottsága az utóbbi hetekben történelmi mélypontra zuhant, és a közelgő bajorországi tartományi választáson is súlyos vereséget szenvedhetnek a kormányzó pártok. Mindezek a események pedig egyre közelebb hozhatják Merkel bukását, amiben döntő szerepe van annak, hogy teljesen megbukott az úgynevezett Willkommenskultur.

Merkel már a múltat is átírná: ma már teljesen másként emlékszik 2015-re, mint ami valójában történtForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

Teljes kudarc a migránsok integrációja

Nem csoda, hogy a németeknek egyre inkább elege van a bukdácsoló Merkelből. A kancellár 2015-ben azzal próbálta eladni az illegális bevándorlók korlátlan beengedését, hogy az ország képes lesz ezzel a problémával megbirkózni. Azóta azonban a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma jelentősen nőtt, és a bevándorlók integrációja finoman sem halad zökkenőmentesen. Bár a német munkaügyi hivatal azt közölte, hogy 300 ezer migránsnak van már munkája, de ez egyrészt kozmetikázott adat, másrészt elenyésző szám ahhoz képest, hogy kétmillióan érkeztek.
A hivatal kutatóintézete szerint a következő öt évben arra lehet számítani, hogy a migránsoknak legjobb esetben is csak a fele fog dolgozni. Tizenöt esztendő múlva pedig minden harmadik migránsnak nem lesz munkája, feltéve, ha a mostani gazdasági folyamatok nem változnak meg. És ez még egy derűlátó jóslat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK