A svéd parlament házelnöke felkérte az ellenzéki svéd jobbközép koalíciót vezető Ulf Kristerssont, hogy próbáljon kormányt alakítani, miután Stefan Löfven svéd ügyvivő miniszterelnök szeptember végén elveszítette a választásokat követő bizalmi szavazást.

Ahogy beszámoltunk róla, a szeptember 9-i parlamenti választásokon sem a baloldali blokk

  • a Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt,
  • illetve a Baloldali Párt közösen,

sem pedig a jobbközép szövetség

  • a konzervatív Mérsékelt Párt,
  • a Centrum Párt és a Kereszténydemokraták és
  • Liberálisok 

nem szerzett egyedüli többséget a 349 fős törvényhozásban. A Löfven vezette baloldali blokk 144 képviselői helyet szerzett, egyel többet, mint a jobbközép Szövetség. A bevándorlásellenes Svéd Demokraták a 62 parlamenti mandátumukkal a mérleg nyelvét jelentik.Svédországban a törvényhozásnak kötelező bizalmi szavazást tartania a kormányfő személyéről a parlamenti választások után. A kialakult helyzetben kulcsszerepe van a radikális Svéd Demokratáknak, akik a jobbközép blokkot támogatták a bizalmi szavazás során. A konzervatív, a liberális, a centrista és a kereszténydemokrata pártból álló Szövetség vezetője, Ulf Kristersson azonban eddig kizárt bármiféle kormányalakítási célú együttműködést a populistákkal.

Andreas Norlén konzervatív házelnöknek négy lehetősége van, hogy kormányképes többség alakuljon a parlamentben, és ha ez nem sikerül, új választást kell tartani. Elemzők szerint mindazonáltal az új voksolás nem változtatna érdemben az erőviszonyokon, ezért valószínűleg sikerül majd tető alá hozni valamilyen koalíciós megállapodást, bár ez hetekig is elhúzódhat.