Mégsem kaphat elnöki kegyelmet a volt perui elnök

Vágólapra másolva!
Hatályon kívül helyezte szerdán az Alberto Fujimori volt perui államfő számára korábban adott elnöki kegyelmet a helyi legfelsőbb bíróság, amely egyúttal elrendelte a volt elnök letartóztatását - áll a legfelsőbb bírói testület közleményében.
Vágólapra másolva!

Az állásfoglalás szerint a legfelsőbb bíróság egyik bírája, Hugo Núnez Julca határozott így, aki megalapozottnak találta az elnöki kegyelem hatályon kívül helyezésére beadott kérvényt, és elrendelte a volt államfő felkutatását és letartóztatását annak érdekében, hogy "helyezzék vissza egy, a felelős hatóság által meghatározott büntetés-végrehajtási intézetbe".

25 éves börtönbüntetését töltötte

Pedro Pablo Kuczynski, a jelenlegi elnök, Martín Vizcarra elődje 2017 decemberében részesítette elnöki kegyelemben a 80 éves, betegeskedő Fujimorit egészségi problémáira hivatkozva.

Megfigyelők szerint azonban nem humanitárius okokból, hanem

saját menesztésének elkerülése érdekében hozta meg a döntést Kuczynski,

ugyanis korrupció gyanújába keveredett, ami miatt alkotmányos vádeljárást indítottak ellene. Kuczynski márciusban bejelentette lemondását, amivel elejét vette annak, hogy alkotmányos vádeljárás keretében szavazzanak a perui kongresszusban a leváltásáról.

Fujimorit többször is elítélték korrupciós vádakkal, a kegyelemig 25 éves börtönbüntetését töltötte emberi jogok megsértéséért, ugyanis vétkesnek találták 25 ember halálosztagok általi meggyilkolásában.