A török parlament újabb egy évvel meghosszabbította szerdán a török hadsereg szíriai és iraki műveleteire adott mandátumot - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A felhatalmazást 2014 óta minden évben elfogadják a képviselők, de a mostani javaslat volt az első, amelyet - a végrehajtó elnöki rendszer idén július 9-ei életbe lépését követően - az államfői hivatal nyújtott be a törvényhozásnak.

A török hadsereg és a Szabad Szíriai Hadsereg felkelőszervezet páncélozott harci járművei a török-szír határ mentén fekvő Karkamisban 2016. augusztus 24-énForrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Az újabb felhatalmazással a hadsereg 2019. október 30-ig folytathat offenzívát Szíriában és Irakban.
A parlamenti pártok közül csak az ellenzéki, kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) szavazott a törvény ellen, a többi négy párt képviselői támogatták.

Közös járőrszolgálat az amerikaiakkal

Törökország Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusában indított hadműveletet Szíriában és megtisztította északon az Azáz, Dzserablúsz, el-Báb városok alkotta háromszöget az Iszlám Államtól, valamint az általa szintén terrorszervezetnek tartott szíriai kurd milíciától, a Népvédelmi Egységektől (YPG). Ankara szemében az YPG a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szíriai szövetségese.

A török hadsereg idén január 20-án Olajág fedőnéven egy második nagyszabású offenzívába kezdett az YPG egy különálló, Szíria északnyugati csücskében található területe, Afrín körzet ellen és azt is ellenőrzése alá vonta.

Az Eufrátesz folyótól nyugatra az YPG fennhatósága alatt egyedül Manbídzs körzet maradt, ott azonban amerikai katonák is állomásoznak. Ugyan egy június eleji megállapodást követően a török és az amerikai hadsereg közös járőrszolgálatba kezdett Manbídzs peremterületein, Ankarát nyugtalanítja, hogy Washington a kurd milíciát továbbra is fegyverszállítmányokkal támogatja.

Újabb műveletek szíriában és Irakban

Mindazonáltal a törökországi kurd kisebbség függetlenségét követelő PKK főhadiszállása nem Délkelet-Törökországban, hanem az észak-iraki Kandil-hegységben van. A török légierő gyakran mér csapást a lázadók ottani célpontjaira.

A nyugatabbra található, de földrajzi adottságait tekintve kevésbé vad Szindzsár-hegységet Ankara a PKK második fellegvárának, "második Kandiljának" nevezi Irakban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban többször kilátásba helyezte, hogy országa újabb hadműveleteket indíthat a kurdok lakta Észak-Szíriában és Észak-Irakban.