A római kormány a 2019-es deificitcélt 2,4 százalékon hagyja, de utána ezt évről évre csökkenti: 2020-ban a korábban tervezett 2,4 százalékról 2,1-re, 2021-ben pedig 1,8 százalékra - hangzott el Giuseppe Conte miniszterelnök sajtótájékoztatóján szerda este.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga alkotta olasz kormány következő három évre szóló költségvetési programjának részletes adatait továbbra sem hozták nyilvánosságra.

Giuseppe Conte miniszterelnök, Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és Matteo Salvini, a Liga vezetője, valamint Giovanni Tria pénzügyminiszter közös sajtótájékoztatón ismertette a csomag főbb pontjait.

Átalakítják a nyugdíjrendszert

Elemzők szerint a hiánycél módosításával a római kormány még inkább engedett Brüsszel és a piacok nyomásának.Giovanni Tria hangsúlyozta, hogy 2021-re a római kormány 126,5 százalékra kívánja visszaszorítani az államadósság és a GDP arányát a jelenlegi több mint 130 százalékról.

Közölték azt is, hogy a kormány tavasztól a korábbi balközép kormány által bevezetett nyugdíjrendszer átalakítását tervezi, ami a Liga egyik választási ígérete volt. Tíz milliárd eurót fordítanak az M5S ígérte szerinti alapjövedelem bevezetésére. Növelik 10 ezerrel az olaszországi hatóságok, rendőrség, csendőrség állományának létszámát is.