A francia hatóságok őrizetbe vették a 46 éves algériai származású Redoine Faidot, ragadványnevén a „szökevénykirályt”, aki július elején három fegyveres segítségével, helikopteren szökött meg a Párizshoz közeli Réau fegyintézetéből, ahol 25 éves börtönbüntetését töltötte.

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint Faid mellett további hat embert, köztük egy testvérét vették őrizetbe a hatóságok a Párizstól északra található Creil egyik lakásában.

Redoine FaidForrás: Interpol

A műveletben mintegy 50-en vettek részt, a rendőrség mellett elitalakulatok tagjai is. A razzia során két kézifegyvert lefoglaltak.

A miniszter lemondott, de ez nem akadályozta meg a rendőrséget abban, hogy őrizetbe vegye Redoine Faidot – ironizált Gérard Collomb, a bukott szocialista polgármesterből lett (azaz már volt) belügyminiszter, akinek kedd este fogadta el lemondását Emmanuel Macron francia elnök.

„Redoine Fadd őrizetbe vétele ismét a nemzeti rendőrség professzionalizmusát bizonyítja” – üdvözölte a hírt Twitter-profilján Édouard Philippe francia kormányfő, aki méltatta a rendőröket a három hónapon keresztül folytatott aprólékos munkáért és e mindenféle nehézség nélkül végrehajtott letartóztatásért.

Ahogy az Origo megírta, Faid július elsején szökött meg a francia büntetés-végrehajtás közlése szerint a Párizshoz közeli Réau fegyintézetéből. A szökést három fegyveres segítségével, helikopteren hajtotta végre.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Redoine Faid filmekbe illő akcióval megszökött: 2013-ban a francia-belga határtól nem messze, egy Lille melletti börtönben öt ajtót berobbantva eljutott a kijáratig, ahol túszul ejtett négy börtönőrt, mielőtt kijutott a szabadba.Az egyik túszt már közvetlenül a börtönön kívül elengedte, a másodikat néhány száz méterrel odébb, a másik kettőt egy autópálya-pihenőnél hagyta, ahol autót váltott. Egyik túsznak sem esett bántódása.

Faidot egy hónapi bujkálást követően fogta el akkor a francia rendőrség.

Redoine FaidForrás: MTI/EPA/MAXPPP / LE PARISIEN/Olivier Arandel

A 46 éves, algériai származású Faid több nyelven beszél, köztük héberül is, az első rablása után Izraelben bujkált, állítólag ortodox zsidónak álcázva magát. 2010-ben megjelent – börtönbüntetése alatt írt – könyvében leírta, hogyan lett külvárosi (migráns hátterű) piti tolvajból hírhedt, pénzszállító autók kirablására szakosodott gengszter.Faid Franciaország legkeresettebb szökevénye volt, áprilisban 25 év börtönbüntetésre ítélték egy 2010-es, meghiúsult fegyveres rablás megszervezéséért, amely során egy rendőrnő meghalt.