A külföldi német közszolgálati csatorna, a Deutsche Welle (DW) újságírói riportot készítettek a görögországi Leszbosz szigetének a hírhedt migránstáboráról, a Moriáról. A befogadó központban az Iszlám Állam (ISIS) dzsihadistái terrorizálják a nem muszlim embereket, de ennek ellenére a görög hatóságok nem lépnek fel velük szemben, sőt továbbengedik őket Nyugat-Európa felé.

Bachir Amroune és Mariel Müller tudósításából kiderül, hogy Moria tele van az Iszlám Állam terroristáival, akik drogkereskedelemmel, pénzkölcsönzéssel és mobiltelefonok adásvételével foglalkoznak.

A DW stábja „Terror Moriában" címet adta a videóriportnak. Az újságírók szerint amit láttak, az maga a földi pokol.

A migránstábor 2500 fő elhelyezésére alkalmas, de jelenleg minimum 8000-ren tartózkodnak ott. Az ideiglenes lakók többsége Szíriából és Irakból származik.

A görög hatóságok becslése alapján Leszbosz szigetén összesen 15 ezer migráns élhet.A befogadó központban elszállásoltak az nyilatkozták, hogy Moriát nagyjából 50 szír migráns uralja, akik az iszlám jogrend értelmében a saría törvénykezést alkalmazzák a tábor valamennyi lakójával szemben, függetlenül azok vallásától.A szíriai araboknak elsősorban a kurd nemzetiségűekkel és a keresztényekkel van problémája, többüket gyilkossággal és nemi erőszakkal fenyegették meg.

Az egyik kurd elmondta, őt is megfenyegették, hogy megerőszakolják, mivel nem muszlim.

Egy másik menekült szerint a migránstábor tele van dzsihadistákkal, akik kábítószerekkel kereskednek, mobiltelefonokat adnak-vesznek, és gyakran rabolnak.

Saját bevallása alapján, aki ezeket a dolgokat szóvá teszi, azt brutálisan bántalmazzák.

Moria migránstáboraForrás: AFP/SOOC/Nick Paleologos

A német titkosszolgálat (Bundesamt für Verfassungsschutz-BfV) megerősítette Bachir Amroune és Mariel Müller újságíróknak, hogy információik alapján Moriában jelen vannak az Iszlám Állam terroristái.Egy másik menekült szerint a dzsihadisták a keresztényekre és minden nem iszlám vallású emberre is vadásznak.

Sajnálatát fejezte ki azért, mert noha Szíriából az Iszlám Állam elől menekült el, de a terroristák a leszboszi befogadó központban is jelen vannak.

A Deutsche Welle szerinta görög hatóságok szemet hunynak a táborban elkövetett bűncselekmények fölött, ahol egyébként a félelem légköre uralkodik.

Riportjuk alapján egyre több graffiti jelenik meg, amin a hírhedt terrorszervezetet dicsőítik.

A legnagyobb probléma viszont az, hogy a dzsihadisták egy része tovább áll, és Nyugat-Európa felé veszi az irányt, terrortámadások végrehajtása céljából.Bachir Amroune és Mariel Müller interjút akartak készíteni az athéni kormány migrációért felelős miniszterével, de ő elfoglaltságra hivatkozva nem nyilatkozott.

Ugyanerre hivatkozva a rendőrség sajtószolgálata sem volt hajlandó nyilatkozni.