Ostobaságnak és az ukrán kormányzat részéről felelőtlenségnek nevezte a beregszászi magyar konzul kilátásba helyezett kiutasítását Ukrajnából Nesztor Sufrics, az ellenzéki Életért párt képviselője kedden a kijevi parlamentben, újságíróknak nyilatkozva – közölte a 112.ua ukrán hírportál.

A politikus rámutatott arra, hogy a konzul kiutasítására Budapest hasonló lépéssel fog reagálni, azaz ki fog utasítani egy ukrán konzult Magyarországról. Sufrics hangsúlyozta, hogy Magyarország Ukrajna stratégiai partnere, és emlékeztetett arra, hogy Magyarország volt az első, amely elismerte Ukrajna függetlenségét, és követelte az európai uniós vízummentesség feltétel nélküli megadását.

Nesztor Surfics, az ukrán Életért párt parlamenti képviselője.Forrás: VPU- Ukrán Legfelsőbb Tanács

 Egy ilyen stratégiai partner elvesztése hatalmas felelőtlenség

– szögezte le Nesztor Sufrics. Azzal kapcsolatban, hogy a beregszászi konzulátuson magyar útleveleket adtak ki ukrán állampolgároknak, a parlamenti képviselő  megjegyezte:

a konzul cselekménye formálisan teljességgel megfelelt az ukrán és a magyar jogszabályoknak.

  A magyar konzul Magyarország érdekeit képviseli Ukrajna területén. A magyar törvények nem tiltják a kettős állampolgárságot. Magyarország képviselője pedig ukrán állampolgárok kérésére adott nekik magyar állampolgárságot és útlevelet. Ezzel nem sértett sem magyar, sem ukrán törvénycikkelyt. Ez ukrán állampolgárok kezdeményezésére történt, nekik pedig az alkotmány szerint joguk van megváltoztatni állampolgárságukat

– fejtette ki Surfics. Hozzátette, hogy utóbbiak egy bizonyos idő elteltével, értékelve a helyzetet, még mindig dönthetnek úgy, hogy lemondanak vagy a magyar, vagy az ukrán állampolgárságukról.

Pavlo Klimkin külügyminiszter múlt szerdán New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának helyszínén Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után jelentette ki, hogy Ukrajna rövid időn belül kiutasítja a beregszászi magyar konzult, amennyiben Magyarország nem hívja vissza őt. Álláspontja szerint ugyanis a beregszászi konzulátus munkatársai megsértették Ukrajna törvényeit, ezáltal a konzuli tevékenységről szóló bécsi egyezményt a magyar útlevelek ukrán állampolgároknak kiadásával, illetve azzal, hogy az iratok ukrán hatóságok előli eltitkolását javasolták az állampolgársági esküt letevőknek.

Marjana Beca ukrán külügyi szóvivő hétfőn hivatalosan is megerősítette, hogy Kijev álláspontja ez ügyben nem változott.

A magyar kormány szerint mindaz, ami a beregszászi képviseleten történt a magyar állampolgárság megadásával kapcsolatban, mind a magyar, mind a nemzetközi joggal összhangban van. Amennyiben az ukrán kormány úgy dönt, hogy kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is haladéktalanul kiutasít egy Magyarország területén dolgozó ukrán konzult – jelezte korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.