Az ukrán parlament megszavazta a nyelvtörvényt

Vágólapra másolva!
Az ukrán parlament csütörtökön első olvasatban elfogadta az ukrán nyelvtörvényt, amely kimondja, hogy Ukrajnában az egyetlen állami és egyetlen hivatalos nyelv az ukrán.
Vágólapra másolva!

Az előterjesztést - amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint 77 képviselő nyújtott be - a 450 fős ukrán törvényhozás 261 tagja támogatta szavazatával.

A törvényjavaslat kimondja, hogy

Ukrajnában az egyetlen állami és egyetlen hivatalos nyelv az ukrán.

Az államnyelv nyilvános elhanyagolása, illetve megsértése büntetőjogi felelősséget von maga után, amelynek büntetési tétele a pénzbírságtól egészen a három évig terjedő szabadságvesztésig terjedhet.

Minden állampolgárnak beszélni kell ukránul

Az előterjesztés egyebek mellett kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát az oktatási intézményekben és az oktatásban egyaránt. A tervezet szabályozza az ukrán mint államnyelv használatát a társadalmi élet nyilvános szférájában, de hatásköre nem terjed ki a vallási szertartásokra és a magánbeszélgetésekre.

A törvényjavaslat értelmében Ukrajna minden állampolgárának beszélnie kell az államnyelvet. Az állampolgárság megszerzéséhez nyelvvizsgát kell tenni ukrán nyelvből.

Folyékonyan kell beszélniük ukránul többek között

  • a magas beosztású tisztségviselőknek,
  • a választott képviselőknek,
  • a diplomáciai szolgálat tagjainak,
  • a bíráknak,
  • a pedagógusoknak,
  • az orvosoknak,
  • valamint az állami és az önkormányzati intézmények dolgozóinak.

A filmeket is ukrán nyelven kell bemutatni

A törvényjavaslat előírja továbbá, hogy a filmeket kötelező ukrán nyelven vagy ukrán felirattal bemutatni a mozikban. Az eredeti nyelven, ukrán felirattal bemutatott filmek aránya azonban nem haladhatja meg a havi 10 százalékot.

A nyomtatott sajtótermékek esetében a javaslat engedélyezi a több nyelven való megjelenést, de előírja, hogy az egyik mindenképpen az ukrán nyelv kell, hogy legyen. A különböző nyelven megjelenő kiadványoknak azonosaknak kell lenniük címükben, tartalmukban és terjedelmükben.

A könyvek esetében évente legalább az 50 százalékuknak az államnyelven kell megjelenniük.

A számítógépes programok felhasználói felületeinek szintén ukrán és/vagy az Európai Unióban hivatalos nyelvek valamelyikén kell íródnia.

Mindezeken túl az összes általános információnak - hirdetéseknek, felszólításoknak, üzeneteknek, egyebeknek - hang- és vizuális jelzéseknek egyaránt az államnyelven kell megjelenniük.