Pénzmosással vádolják a volt maláj kormányfő feleségét is

crime politics Vertical (FILES) This file photo taken on April 26, 2015 shows Rosmah Mansor (L), wife of Malaysian Prime Minister Najib Razak (R), adjusting her husband's shirt as they wait for a group photo before a gala dinner in honour of ASEAN heads o
Rosmah Mansor és Najib Razak - 4,5 milliárd dollárt keresnek rajtuk
Vágólapra másolva!
Vádat emeltek csütörtökön Malajziában a korrupcióval vádolt Najib Razak korábbi kormányfő felesége, Rosmah Mansor ellen is az 1MDB nevű fejlesztési alapból eltűnt dollármilliárdokkal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A 66 éves Mansor ellen 17 rendbeli pénzmosás a vád. A volt kormányfő neje minden vádpontban tagadta bűnösségét. Mansort szerdán vette őrizetbe Malajzia korrupcióellenes hatósága, miután több órán keresztül kihallgatták.

Férje, Najib Razak ellen 32 vádpontban emeltek vádat az ügyészek. A többi között őt is pénzmosással, továbbá hatalommal való visszaéléssel és hűtlen kezeléssel vádolják az 1MDB botrányában.

Rosmah Mansor és Najib Razak - 4,5 milliárd dollárt keresnek rajtuk Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Najib Razak azután került a helyi rendőrség figyelmének középpontjába, hogy meglepetésre tavasszal elveszítette a választásokat az általa vezetett koalíció, és az új kormány átfogó vizsgálatot indított a Razak által alapított állami fejlesztési alap, az 1MDB gyanús ügyeinek feltárására. A Razak házaspárhoz és családjukhoz köthető ingatlanokban tartott házkutatások során a rendőrök több száz táskát, karórát, több ezer ékszert foglaltak le összesen mintegy 266 millió dollár értékben.

Najib Razak 2009-es hatalomra kerülése után hozta létre az 1MDB alapot, melynek pénzei után most már több ország hatóságai is nyomoznak; az alapból ugyanis nem kevesebb mint 4,5 milliárd dollár tűnt el 2009 és 2014 között. A pénz egy része, 628 millió dollár Razak személyes bankszámláján landolt.