Sergio Mattarella olasz államfő aláírta a bevándorlásellenes Matteo Salvini belügyminiszter nevével fémjelzett migrációs biztonsági törvénycsomagot, amely szigorítja a migránsok számára a menedékjog megadását.

Sergio Mattarella az aláírással egy időben Giuseppe Conte kormányfőnek levelet küldött, amelyben a római kormányt az olasz alkotmányban előírt kötelezettségekre emlékeztette.

Illegális migránsok OlaszországbanForrás: AFP/Valery Hache

Az államfő hangsúlyozta, hogy ennek értelmében Olaszországnak tiszteletben kell tartania a külföldi állampolgárok és üldözöttek jogaira vonatkozó nemzetközi konvenciókat.

Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter közösségi oldalán üdvözölte az elnöki aláírást.

Salvini kijelentette: tiszteletben tartjuk a konvenciókat, az alkotmányt és a nemzetközi szerződéseket, de nem akarunk balekok lenni. Az olasz kormány politikusa arra utalt, hogy a migrációs biztonsági intézkedések véget akarnak vetni annak a korábbi gyakorlatnak, hogy az Olaszországba érkező bevándorlók egy része majdnem automatikusan menedékjogban részesült.

A törvénycsomagról a következő lépésben az olasz parlament szavaz, ahol a kormány többséggel bír.

A Salvini-rendeletként ismert intézkedéscsomag szerint Olaszország továbbra is nemzetközi menedékjogban részesíti a háború vagy más üldözés elől menekülőket, akiknek kérelmét kivizsgálják.

A rendelet az eddig más okból is humanitárius menekült státusban részesülőket érinti.

Az Olaszországba érkező emberek 26 százaléka ugyanis majdnem automatikusan azonnali, bármilyen ellenőrzés nélküli humanitárius menedékjogot és ezzel együtt tartózkodási engedélyt kapott. Ez ideiglenes volt, de az esetek többségében aztán meghosszabbították.

Az olasz jogszabályok értelmében ugyanis a többségében Afrikából érkező, a tengeren átkelő emberekről azt feltételezték, hogy menedékre jogosultak.

Korábban Matteo Salvini úgy nyilatkozott, hogy valójában az érkezők 7 százaléka számít valódi menekültnek.

Matteo SalviniForrás: AFP/Piero Cruciatti

A rendelet ezért pontosan megszabja, hogy Olaszországba érkezését követően mely esetekben kérhet valaki menedékjogot humanitárius okokból.

A rendelet hat pontot sorol fel: az kérhet ilyen státust, aki kizsákmányolás, emberkereskedelem, családon belüli erőszak, természeti katasztrófa áldozata, valamint orvosi kezelésre szorul, vagy más emberi, társadalmi érdem alapján ítélik oda neki ezt a státust az olasz hatóságok.Az Olaszországba érkezőket ezentúl a jelenlegi 90 helyett 180 napig tartóztatják fel a regisztrációs központokban a pontosabb azonosítás érdekében.

Ha valaki menedéket kap, majd bűncselekményt követ el, és első fokon elítélik, elveszíti menedékjogát, és kiutasítási őrizetbe kerül. Szintén elveszíti menedékjogát és kiutasítják a bevándorlót, ha a hatóságok veszélyesnek ítélik meg személyét. A terrorizmussal vádolt olasz állampolgárságú bevándorlót megfosztják állampolgárságától.A csomagban szereplő nemzetbiztonsági intézkedések többek között szigorítják a furgonok és kamionok bérbe vételének feltételeit, valamint minden 100 ezernél nagyobb olaszországi városban bevezetik a taser elektromos sokkoló fegyverek hatósági használatát.