Legfeljebb másfél éven belül új hidat kap Genova

Genova, híd, hídomlás
The remains of the Morandi motorway bridge stands after it partially collapsed in Genoa, Italy, on Tuesday, Aug. 14, 2018. The famous bridge of highway A10 that connected the Liguria region with south Italy collapsed with many victims. (Photo by Mauro Ujetto/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Legfeljebb másfél év alatt megépül Genova új hídja - jelentette be Marco Bucci, az északkelet-olaszországi város polgármestere, akit az olasz kormány pénteken nevezett ki az augusztus 14-én leomlott híd helyén építendő új hídért felelős rendkívüli biztosnak.
Vágólapra másolva!

Marco Bucci elmondta, hogy az új hidat 12-16 hónap alatt meg akarják építeni, de az építés kezdetétől számított legfeljebb 18 hónap alatt Genova új hidat kap. Pénteken újraindult a forgalom a hídomlás területe közelében haladó vasútvonalon is, amely a hídomlás óta szünetelt.

A híd augusztus 14-én omlott le, a tragédiában 43-an haltak meg Forrás: NurPhoto/Mauro Ujetto/NurPhoto/Mauro Ujetto

A rendkívüli kormánybiztos húszfős szakértői csoport élén a leomlott Morandi híd lebontásáért, a híd darabjainak elszállításáért és esetleges újrahasznosításáért, valamint az új híd tervének kiválasztásáért és megvalósításáért lesz felelős.

Nem az üzemeltető építi az új hidat

Az ötven napja leomlott

híd lebontása azonban csak december közepétől kezdődhet, addig a hídroncs ügyészségi foglalás alatt van.

Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes nyilatkozata szerint a kormánynak a híd újjáépítésére vonatkozó rendelete kizárta, hogy az új hidat az az autósztráda-társaság építse meg, amely a leomlott Morandi hidat üzemeltette.

Marco Bucci kinevezését Genova lakossága és Giovanni Toti Liguria tartományi elnöke is üdvözölte.

A hídomlásban 43-an haltak meg, és mintegy 600 ember kényszerült elhagyni otthonát. Az 1967-ben felavatott Morandi híd a város keleti és nyugati részét összekötő útvonalnak számított. Az olasz közlekedésügyi minisztérium szakértői jelentése szerint a hídomláshoz több együttes tényező vezetett, köztük a híd terhelése, valamint a szerkezet hiányos karbantartása.