Német metróvonalat vehet célba az Iszlám Állam

2018.10.05. 15:06

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ijesztő fotót tett közzé az interneten. A montázson egy kapucnis iszlamista áll, és azt nézi, amint felrobban egy szerelvény a düsseldorfi metrómegállóban.

A fenyegető fotót a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) internetes megfigyelői találták egy Jaish al-Karrar nevű internetes felületen, mely egyértelműen az Iszlám Államhoz köthető - írja a Ripost.

A kép jobb felső sarkában az olvasható:
Oh, ti keresztesek! Addig nem fogtok nyugalomban és békében élni, amíg mi a muszlimok sem tudunk békében élni országainkban.Szakértők szerint a fotó szándéka egyértelmű: félelemkeltés.

A düsseldorfi metró lehet a célpont

A BKA-ban dolgozó informatikusok pillanatok alatt kiderítették, hogy a bombamerényletet ábrázoló fotóhoz az egyik düsseldorfi metrómegállót használták a dzsihadisták.

Az Iszlám Állam által közzétett képForrás: Ripost

A német Bild című napilapnak egy biztonságpolitikai szakértő azt nyilatkozta, hogy

a nyilvánosan előre bejelentett terrortámadások nem jellemzőek az Iszlám Államra, ezért is kezelik a nyomozók fenyegetőzésként csupán a képet, szerintük konkrét veszély nem áll fent az említett düsseldorfi metrómegállóban.

Ugyanakkor arra is fel kell készülni, hogy a Németországban élő, migráns hátterű Iszlám Állam-szimpatizánsok jelzésként értelmezhetik a közzétett propagandafotót, ami után aktivizálják magukat, és akcióba lépnek.

Több száz iszlamista él Németországban

Legutóbb idén áprilisban közölt a BKA adatokat arról, hogy a német titkosszolgálat 750 úgynevezett iszlamista Gefahrdert (veszélyes személy) tart megfigyelés alatt.Németországban a Gefahrder megnevezést azoknál az embereknél használják, akik bármikor hajlandóak lennének terrortámadást végrehajtani Allah nevében.