Legalább 18 nemzetközi, többségében a bevándorláspárti spekuláns, Soros György finanszírozta szervezet kiutasítását rendelte el a pakisztáni kormány, feltehetően kémkedés gyanúja miatt - közölték belügyminisztériumi tisztségviselők.

Az érintett csoportosulások két hónapot kaptak, hogy befejezzék a "munkájukat" és elhagyják az országot.

Magukat megnevezni nem kívánó belügyminisztériumi források szerint a nemzetközi, többségében álcivil szervezetek közt van a Soros által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány, a Soros pénzelte Save the Children, a Plan International és az ActionAid is.

A döntést hivatalosan egyelőre nem indokolták.

Értesülések szerint a pakisztáni titkosszolgálatok azt gyanítják, hogy nyugati országok - köztük az Egyesült Államok is - e szervezeteket használták fel az országon belül folytatott kémtevékenységekre.

Iszlámábád már három éve igyekszik az ország területén tevékenykedő álcivil szervezeteket kiutasítani, elemzők szerint a mostani döntés is ennek a folyamatnak a része.

A szervezetek folytathatják a munkát, amennyiben az új, szigorúbb szabályok szerint újra bejegyeztetik magukat - közölték belügyi illetékesek.

Ezt viszont nem lépték meg az érintettek.

A döntés állítólag annak a pakisztáni titkosszolgálati jelentésnek a következménye, amely szerint a Save the Children színlelt oltási programot folytatott, hogy amerikai katonáknak segítsen megtalálni Oszama bin Ladent.

Bin Ladent, az al-Kaida terrorista szervezet vezérét 2011-ben ölték meg az Egyesült Államok hadseregének katonái az észak-pakisztáni Abbottábádban.

A Save the Children tagadta a vádakat, munkatársuk pedig, aki az oltási programot állítólag vezette, továbbra is börtönben van.

Arról nincsenek információk, hogy a többi szervezetet miért utasították ki.