Óriási pénzeket zsebelnek be afrikai bűnszervezetek azzal, hogy a migráns nőket prostitúcióra kényszerítik. Az így bevételként keletkező eurómilliókat tisztára mossák, majd visszaviszik Afrikába. Párizsban hatalmas akció keretében felszámoltak egy nigériai prostituáltakat futtató hálózatot.

A Le Parisien rendőrségi forrásokra támaszkodva írt arról, hogy Franciaországban egy nagyon széles körben kiterjedt bűnözői hálózatot számoltak fel. A nigériai prostituáltakat futtató hálózat 2015-től kezdve 30-50 millió euró prostitúcióból származó pénzt mosott tisztára, és vitt ki Afrikába.

15 hónapos nyomozás végére tettek pontot a rendőrnyomozók szeptemberben. Ennek keretén belül sikerült összesen 27 nigériai származású bűnözőt letartóztatni, akiknek közük volt a fiatal nigériai nők prostitúcióra kényszerítéséhez, illetve az abból származó pénzek tisztára mosásához.

Migránstábor PárizsbanForrás: AFP/Lucas Barioulet

Az akcióban hatalmas erőkkel fogott össze a Jelentős Összegre Elkövetett Pénzügyi Csalások Központi Hivatala (Ocrgdf) és az Emberekkel Szembeni Bánásmódért Felelős Központi Hivatal (Ocrteh).

Jean-Marc Droguet, az utóbbi hivatalért felelős vezető elmondta, hogy a pénzbegyűjtők Lille-ből, Colmarból, Strasbourgból, Lyonból, Nizzából, Marseille-ből, Bordeaux-ból, Nantes-ból vagy Párizsból származó pénzeket szállítottak. Párizsban egy fodrászüzlet és egy 18. kerületi hentesüzlet szolgált a pénzek begyűjtésére. A Párizs 18. kerületében mindennapos drogproblémákról és közbiztonsági helyzetről már írt az Origo.

A pénz begyűjtését követően szállító duplafedelű bőröndökkel vitték ki a pénzt, és adták át végül az afrikai maffiának. Még márciusban és júniusban fogtak el a rendőrök két pénzbegyűjtőt Roissy repülőterén, egy másikat pedig egy Brüsszelbe tartó buszon. Két bőröndöt találtak náluk, az egyikben 200 ezer, a másikban 250 ezer euró volt.

Köztudott, hogy jelentős méreteket öltött 2015 óta a nemcsak Franciaországba, de egész Európába beözönlő nigériai migránsok száma, és a nyomukban járó prostitúció, kábítószer. Erről már többször is írtunk.

Franciaországban a prostitúció egyébként tolerált cselekménynek minősül, kivéve, ha kiskorúval vagy kiszolgáltatott személlyel szemben követik el. A futtatókat és a prostitúcióból származó pénzek felhasználást viszont keményen büntetik.