Két napon keresztül lehet szavazni Romániában, amelynek tétje, hogy sikerül-e az alkotmányt módosítani, és ezzel alaptörvénybe iktatni egy új családfogalmat, amely kimondja, hogy az a férfi és nő házasságán alapszik. A romániai magyar pártok támogatják a népszavazást.

Magyar idő szerint szombaton reggel 6 órakor (helyi idő szerint 7 órakor) kinyitottak a szavazóhelyiségek Romániában. Ennek oka, hogy a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról dönt Románia csaknem 19 millió választópolgára.
A választás kétnapos, a voksolás vasárnap estig tart.Fontos megemlíteni azt is, hogy ez egy alkotmánymódosító népszavazás.

A referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon" alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban a nemsemleges házaspárok fogalom szerepel.

Románia és a kétharmad

Romániában az alkotmányt legalább kétharmados parlamenti többséggel elfogadott törvénnyel lehet módosítani, amelyet érvényes és eredményes népszavazásnak is meg kell erősítenie.

A család fogalmának pontosítását célzó alkotmánymódosító népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők több mint 30 százaléka (több mint 5 millió 685 ezer választó) leadja voksát, és a névjegyzékben szereplő polgárok több mint 25 százaléka (csaknem 4 millió 738 ezer polgár) igennel voksol.

Romániában a rendszerváltozás után, 1991-ben elfogadott alkotmányt egyetlen alkalommal módosították, 2003-ban, amikor az euro-atlanti és európai uniós csatlakozás követelményeihez igazították a román alaptörvényt.

Szavazás Romániában - IllusztrációForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Miért szavaznak?

A mostani alkotmánymódosítást az egyházi hátterű Koalíció a családért nevű, 44 egyesületet tömörítő ernyőszervezet kezdeményezte. Első alkalommal történik meg, hogy polgári kezdeményezésként indult az alkotmánymódosító folyamat Romániában, amelyhez - a szükséges félmillió helyett - több mint hárommillió támogató aláírását mellékelték.

A család alkotmányos meghatározását módosító indítványt a törvényhozók háromnegyede és a parlamenti pártok többsége támogatta. A pártok nem fordítottak nagy erőket a választók mozgósítására, miután a kezdeményezők arra figyelmeztették őket, hogy ne próbálják politikai célokra kisajátítani a referendumot.

A kampányban főleg az egyházak buzdították voksolásra híveiket.

A magyar pártok szavazásra bíztatnak

A magyar pártok mindegyike azt kérte szimpatizánsaitól, hogy vegyenek részt a népszavazáson. A két kisebb párt - a Magyar Polgári Párt (MPP) és Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) - igen voksra buzdít, míg az RMDSZ azt kéri választóitól, lelkiismeretük szerint szavazzanak a referendumon, és ne engedjenek semmilyen uszításnak.

A népszavazás kétnapos lesz, a szavazókörök szombaton és vasárnap is mindenütt helyi idő szerint 7-től 21 óráig tartanak nyitva.