Részvételre buzdítanak a magyarok a román népszavazáson

2018.10.06. 13:00

Kétnapos alkotmánymódosító népszavazást tartanak a hétvégén Romániában, amelyen a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának az alkotmányba iktatásáról dönthetnek. Az egyházak és a magyar szervezetek döntő többsége a részvételre, azon belül is az igen szavazatra buzdít.

Ahogy korábban megírta az Origo is, kétnapos népszavazást tartanak Romániában, aminek tétje, hogy sikerül-e az alkotmányt módosítani, és ezzel alaptörvénybe iktatni egy új családfogalmat, amely kimondja, hogy az a férfi és nő házasságán alapszik.

Amennyiben a népszavazás sikeres lesz, abban az esetben úgy pontosítják az alkotmányt, hogy a család

egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul- meggátolva az azonos neműek házasságkötésének legalizálását.

A jelenleg hatályos román alkotmányban, amelynek 48. pontjának 1. bekezdését kívánják módosítani, a nemsemleges „házaspárok" fogalom szerepel.

A jelenlegi bekezdést az alábbiak szerint kívánják módosítani: A család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon, a házastársak egyenlőségén és a szülők azon jogán és kötelezettségén alapul, hogy biztosítsák a gyermekek eltartását, nevelését és oktatását.

Magyar és egyházi segítség

Ezzel kizárnák a „fél" kifejezést érintő félreértelmezéseket.

Ez a pontosítás teljes összhangban van a Szentírás tanításával, nemzeti örökségünk szellemével, és ezért a katolikus egyház mindvégig kiállt a keresztény hívek és országunk állampolgárai részéről érkező kezdeményezés mellett – szögezte le a Romániai Püspöki Konferencia, csíksomlyói ülésük után.

A püspökök, egészen pontosan Románia minden római és görögkatolikus püspöke arra bátorítanak mindenkit, hogy egyrészt beszéljenek magáról a referendumról, buzdítsanak másokat a részvételre, s hogy a népszavazáson támogassák az alkotmány módosítását - írja a Magyar Idők.

Lányával szavazó családanyaForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök bátorságra intett: mindenki merje vállalni a hagyományos családmodell melletti elkötelezettségét. Ferenc pápa két évvel ezelőtti Amoris laetitia kezdetű állásfoglalásából idézte:keresztényként nem mondhatunk le a házasság bemutatásáról azért, hogy ne sértsük a jelenkori érzékenységet, hogy divatosak legyünk, vagy hogy az erkölcsi és emberi romlás láttán el ne fogjon a kisebbrendűségi érzés.

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke a házasság bibliai alapjaira utalva arra buzdított, hogy ki-ki vegyen részt, és szavazzon igennel a hétvégi népszavazáson, és vigyen magával még tíz embert. A püspök úgy fogalmazott:Ha lehet Magyarországon, miért ne lehetne nálunk is megtenni mindazt, amit a családért meg kell tenni.

Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: az RMDSZ részvételre és lelkiismeret szerinti szavazásra buzdított, ő azonban az igen szavazatra biztat. 

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért is felelős államtitkár részvételre buzdította a romániai magyarokat. Megemlítette, hogy soha nem látott, történelmi összefogás jött létre a román ortodox, a magyar katolikus és protestáns egyházak között. Hozzátette: Az emberi természet része, hogy a házasság férfi és nő önkéntesen létrehozott életközössége. Jó lenne, ha nem is kellene erről szavazni, teljesen természetes lenne.

Soltész Miklós egyértelműsítette: Nem kell a másféle kapcsolatot megbélyegezni, de az nem házasság. Nagyon kevesen vannak, akik azt választják, bár egyre hangosabbak.

Az államtitkár szerint gyávaság a népszavazásról való távolmaradást propagálni. Soltész Miklós rámutatott: A demográfiai problémákra eddig kétféle válasz született. Az egyik Észak- és Nyugat-Európában a migráció, ami megbukott. Európa keleti fele ugyanakkor a családtámogatásban látja a megoldást. Erről szól a romániai népszavazás is. A Miniszterelnökség államtitkára a székelyföldi, partiumi, erdélyi és Magyarországon tartózkodó román állampolgársággal rendelkező magyarokat is a népszavazáson való részvételre buzdította.