Részvételre buzdítanak a magyarok a román népszavazáson

homosexuality referenda Horizontal
A Romanian woman casts her ballot in a referendum to change the constitutional definition of "family", at a polling station in Bucharest October 6, 2018. Romanians are expected to go to the polls on Saturday and Sunday to choose if they agree or not with the proposal to change the Constitution so it stipulates that marriage is between a man and a woman, not simply "spouses", as it currently states. From a legal stance nothing will change, no matter the outcome of the vote, for the Romanian law doesn't allow same-sex marriage. But critics of the initiative say an explicit definition of what constitutes a family would make it almost impossible to change the law in favour of same-sex couples. Amnesty International called it a breach of international human rights standards and underlined that it would amount to homophobic discrimination. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Kétnapos alkotmánymódosító népszavazást tartanak a hétvégén Romániában, amelyen a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának az alkotmányba iktatásáról dönthetnek. Az egyházak és a magyar szervezetek döntő többsége a részvételre, azon belül is az igen szavazatra buzdít.
Vágólapra másolva!

Ahogy korábban megírta az Origo is, kétnapos népszavazást tartanak Romániában, aminek tétje, hogy sikerül-e az alkotmányt módosítani, és ezzel alaptörvénybe iktatni egy új családfogalmat, amely kimondja, hogy az a férfi és nő házasságán alapszik.

Amennyiben a népszavazás sikeres lesz, abban az esetben úgy pontosítják az alkotmányt, hogy a család

- meggátolva az azonos neműek házasságkötésének legalizálását.

A jelenleg hatályos román alkotmányban, amelynek 48. pontjának 1. bekezdését kívánják módosítani, a nemsemleges „házaspárok" fogalom szerepel.

A jelenlegi bekezdést az alábbiak szerint kívánják módosítani:

Magyar és egyházi segítség

Ezzel kizárnák a „fél" kifejezést érintő félreértelmezéseket.

– szögezte le a Romániai Püspöki Konferencia, csíksomlyói ülésük után.

A püspökök, egészen pontosan Románia minden római és görögkatolikus püspöke arra bátorítanak mindenkit, hogy egyrészt beszéljenek magáról a referendumról, buzdítsanak másokat a részvételre, s hogy a népszavazáson támogassák az alkotmány módosítását - írja a Magyar Idők.

Lányával szavazó családanya Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök bátorságra intett: mindenki merje vállalni a hagyományos családmodell melletti elkötelezettségét. Ferenc pápa két évvel ezelőtti Amoris laetitia kezdetű állásfoglalásából idézte:

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke a házasság bibliai alapjaira utalva arra buzdított, hogy ki-ki vegyen részt, és szavazzon igennel a hétvégi népszavazáson, és vigyen magával még tíz embert. A püspök úgy fogalmazott:

Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: az RMDSZ részvételre és lelkiismeret szerinti szavazásra buzdított, ő azonban az igen szavazatra biztat.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért is felelős államtitkár részvételre buzdította a romániai magyarokat.

Megemlítette, hogy soha nem látott, történelmi összefogás jött létre a román ortodox, a magyar katolikus és protestáns egyházak között. Hozzátette:

Soltész Miklós egyértelműsítette:

Az államtitkár szerint gyávaság a népszavazásról való távolmaradást propagálni. Soltész Miklós rámutatott:

A Miniszterelnökség államtitkára

a székelyföldi, partiumi, erdélyi és Magyarországon tartózkodó román állampolgársággal rendelkező magyarokat is a népszavazáson való részvételre buzdította.