Akár életfogytiglani büntetést is kaphat az a férfi, aki jó ötletnek talált mérget küldeni Donald Trumpnak és más USA-béli vezetőknek. A volt haditengerész korábban már Barack Obama megölésével is fenyegetőzött. A ricint tartalmazó levelek nem jutottak el a címzettekhez.

Vádat emeltek a korábban ricinesnek vélt leveleknek a Fehér Házba és a Pentagonba küldésével gyanúsított férfi ellen. A férfi akár életfogytiglant is kaphat, ha bűnösnek találja a bíróság.

A 39 éves volt tengerészgyalogos, William Clyde Allen III. csütörtökön ismerte be, hogy leveleket küldött

  • Donald Trump amerikai elnöknek,
  • Christopher Wray FBI-főnöknek,
  • James Mattis védelmi miniszternek és 
  • John Richardson admirálisnak, a tengeri hadműveletek irányítójának címezve.

A borítékokról eleinte azt gyanították, hogy mérgező ricint tartalmaznak, de később kiderült, hogy csak ricinusmag van bennük, amelyből kinyerhető a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga.

Időben kiszűrték a leveleketForrás: AFP/Mandel Ngan

A szervezetbe jutva a ricinből egy csöppnyi mennyiség is fulladást, hányást és belső vérzéseket okoz, végső soron halálhoz vezethet. Nincs ismert ellenszere.

A levelek egyike sem jutott el a címzetthez, mert már a postázóban kiszűrték őket.
Allen állítólag azt mondta a nyomozóknak, hogy üzenetet akart küldeni, de nem részletezte indítékát és célját.

A férfi 1998 és 2002 között szolgált a haditengerészetben, a második legalacsonyabb rangig jutott, mielőtt leszerelt. A hatóságok szerint nem volt nehéz megtalálni, ugyanis a szeptember 24-én feladott leveleken rajta volt a neve és a címe is. Szerdán tartóztatták le az utahi Logan városban.

A hatóságok tudatták azt is, hogy Allen már korábban is megfenyegette az amerikai kormányzatot: 2015-ben a Központi Hírszerző Ügynökségnek küldött egy levelet, amelyben Barack Obama akkori elnök megölését helyezte kilátásba. Tavaly pedig robbantással fenyegetett meg egy texasi légi támaszpontot.