Lemondott az Interpol elnöke

Szingapúr, 2018. október 5. 2017. július 4-én Szingapúrban készített kép Meng Hung-vejről, az Interpol nemzetközi rendőri szervezet elnökéről. Sajtóhírek 2018. október 5-én azt közölték rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy nyomozást indított a francia rendőrség, miután Meng felesége bejelentést tett férje eltűnéséről. Meng felesége nem hallott férjéről azóta, hogy Meng szeptember végén Kínába utazott. (MTI/AP/Wong Maye-E)
Vágólapra másolva!
Azonnali hatállyal lemondott az Interpol elnöki posztjáról a hazájában, Kínában törvénysértéssel megvádolt, napokkal ezelőtt nyomtalanul eltűnt Meng Hung-vej.
Vágólapra másolva!

Az Interpol tájékoztatásából az is kiderül, hogy a szervezet irányítását ideiglenesen a dél-koreai Kim Dzsong Jang eddigi alelnök veszi át, és a szervezet új elnökét a november 18-21-én Dubajban tartandó tanácskozáson választják majd meg.

Peking vasárnap közölte, hogy hazájában – pontosabban nem ismertetett – törvénysértés miatt indult vizsgálat Meng ellen.

A kínai állampárt fegyelmi ügyekkel foglalkozó testülete honlapján azt írta: Menget Kína új korrupcióellenes hatósága, a Nemzeti Felügyeleti Bizottság megfigyelés és vizsgálat alá vonta.

Meng Hung-vej Forrás: MTI/AP/Wong Maye-E

A 64 éves Meng negyvenéves rendőri pályafutást tudhat a háta mögött a kommunista országban, és korábban közbiztonságiminiszter-helyettes is volt.

Meng felesége vasárnap Lyonban riportereknek azt mondta: szeptember 25. óta nem hallott a férjéről, aki aznap egy késről küldött képet neki a mobiltelefonjára, ami szerinte azt jelenti, hogy

veszélyben érezte magát.

Az Interpol hivatalosan szombaton fordult a kínai hatóságokhoz, hogy adjanak tájékoztatást arról, hogy mit tudnak Meng eltűnéséről.

Menget 2016 novemberében választották meg a 192 tagállam rendőrségei közötti együttműködést segítő Interpol végrehajtó bizottságának élére. Ő volt az első kínai a szervezet élén. Megbízatása 2020-ig tartott volna.