Bajba kerülhet az ortodox egyház

Bukarest, 2018. október 6. Fiatal nő voksol egy bukaresti szavazóhelyiségben 2018. október 6-án, a férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról rendezett romániai népszavazás első napján. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Vágólapra másolva!
A család szentségéről szavaznak Romániában, ahol a hétvégén kétnapos népszavazást tartanak. Pászkán Zsolt szerint több fontos tétje is van a referendumnak, például az ortodox egyház is veszélybe kerülhet.
Vágólapra másolva!

Pászkán Zsolt az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában beszélt a romániai népszavazásról.

Itt azt mondta, hogy

Ez azzal indokolta, hogy az elmúlt három évtizedben úgy vélekedtek Romániában, hogy különösen a pártoknak nem jó szembemenniük az ortodox egyházzal, és ez szinte államegyházi szerepbe hozta ezt az egyházat.

Ha azonban a népszavazáson kiderül, hogy nem tudják mozgósítani az embereket, akkor e téren változás jöhet.

Fiatal nő voksol egy bukaresti szavazóhelyiségben 2018. október 6-án, a férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról rendezett romániai népszavazás első napján Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Egyrészt csökkenhet az ortodox egyház egyelőre jelentős pénzügyi támogatása, másrészt előtérbe kerülhet az egyházon belül a Nyugattal szemben álló ortodoxabb, militáns irányzat, és megjelenhet egy egyházi párt is – magyarázta a Románia-szakértő.

Szombaton és vasárnap a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról szavaznak a választópolgárok Romániában.

A népszavazás érvényességéhez a választópolgárok 30 százalékának részvétele szükséges, az eredményességhez pedig a szavazásra jogosultak 25 százalékának igen szavazata.