Átalakítják az osztrák belügyminisztériumot, új ügyosztály foglalkozik a migránsokkal

2018.10.08. 23:59

Átalakítják a bécsi belügyi tárcát, 2019-től idegenrendészet néven új ügyosztályt alakítanak ki, amelynek égisze alatt összefognak a migrációval kapcsolatos minden ügyet – jelentette be sajtókonferenciáján Herbert Kickl, a bevándorlásellenes osztrák szabadságpárti (FPÖ) belügyminiszter.

Az új, V. ügyosztály alá tartoznak majd jövő évtől az állampolgárság, a határvédelem és ellenőrzés, az idegenrendészeti rendőrség, a menedékkérelmek felülvizsgálata, a menedékkérők ellátása, a kitoloncolások, valamint a családegyesítések ügyei.

A részleg ezen felül fokozottan együttműködik majd a szövetségi idegenrendészeti és menekültügyi hivatallal– tette hozzá Kickl.

Herbert KicklForrás: AFP/APA-PictureDesk/APA/Gert Eggenberger

Mint mondta, más ügyosztályok egyes részeiből alakítják ki az új csúcsszervet, s a vezetői tisztség betöltésére hamarosan pályázatot írnak ki.

Kickl a migrációs ügyekkel kapcsolatos források és szakértelem összpontosításával indokolta az átszervezést.

Utoljára 2014-ben történt ilyen jellegű reform az osztrák szövetségi idegenrendészeti és menekültügyi hivatal létrehozásával.

Hozzáfűzte, hogy a migrációs válság 2015-ben teljesen új kihívások elé állította a hatóságokat, s ezért elérkezett az ideje a további változtatásoknak.Kiemelte: ezek olyan kihívások voltak, amelyeket azelőtt elképzelhetetlennek tartottak. Az osztrák hatóságok szerinte nemcsak a teljesítőképességük határaihoz érkeztek el, de azon túl is meg lettek terhelve. Az állam elveszítette az ellenőrzést a helyzet felett- tudatta.

Kickl szerint az emberek is megérezték ezt, ami az állami intézményekbe vetett bizalom megingásához vezetett.„A bizalmat apránként igyekszünk visszaszerezni. A rendszerességet és a rendet pedig helyreállítani” –hangsúlyozta.

Az osztrák belügyminiszter szerint a 2015-ös és 2016-os évek bizonytalansága a hatóságokra is kiterjedt, ami egy mélyreható újraértékelés kiindulópontja volt.

Kickl úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzetet – tekintettel az Ausztriában egyre csökkenő mértékben benyújtott menedékkérelmekre – ki akarják használni arra, hogy „válságbiztossá” tegyék az intézményrendszert.