Kenőpénzek elfogadásával gyanúsítják az Interpol lemondott elnökét

2018.10.08. 10:57

Kenőpénzek elfogadásával gyanúsítják többedmagával az Interpol lemondott elnökét, Meng Hung-vejt - derült ki a kínai közbiztonsági minisztérium hétfői, a tárca honlapjára feltett közleménye szerint.

A lyoni nemzetközi rendőri szervezett vasárnap arról számolt be, hogy vezetője, aki korábban hazájában a közbiztonsági tárca miniszterhelyettese volt, azonnali hatállyal lemondott tisztségéről, Kínában ugyanis törvénysértéssel vádolták meg. Részletek akkor nem derültek ki arról, hogy a kínai hatóságok mit rónak a terhére.

Hétfőn a kínai közbiztonsági tárca közölte, hogy a minisztériumon belül megvitatták Meng ügyét, és arra jutottak, nagyon időszerű, teljesen helyénvaló és átgondolt a kenőpénz elfogadásával és más törvényszegések miatt indított vizsgálat Meng Hung-vej ellen. A minisztérium pártbizottsága úgy döntött, hogy külön munkacsoportot alakít, amely lefolytatja a vizsgálatot Meng és a korrupcióval gyanúsított feltételezett bűntársai ellen. A Menggel szemben felmerült gyanú súlyos kárt okozott kommunista pártnak és a közbiztonsági szerveknek, amiből le kell vonni a szükséges következtetéseket - áll a tárca közleményében.

2017. július 4-én Szingapúrban készített kép Meng Hung-vejről, az Interpol nemzetközi rendőri szervezet elnökéről.Forrás: MTI/AP/Wong Maye-E

A 64 éves Meng negyven éves rendőri pályafutást tudhat a háta mögött a kommunista országban.A francia rendőrség pénteken nyomozást indított nyomozást, miután Meng felesége bejelentést tett férje eltűnéséről - közölték pénteken hírügynökségek rendőrségi forrásokra hivatkozva. Az asszony vasárnap Lyonban riportereknek azt mondta: nem hallott a férjéről szeptember 25-e óta, amióta Kínába utazott. A férje aznap egy késről küldött képet neki a mobiltelefonjára, ami szerinte azt jelenti, hogy veszélyben érezte magát.

Az Interpol hivatalosan szombaton fordult a kínai hatóságokhoz, hogy adjanak tájékoztatást arról, hogy mit tudnak Meng eltűnéséről.

Menget 2016 novemberében választották meg a 192 tagállam rendőrségei közötti együttműködést segítő Interpol végrehajtó bizottságának élére. Ő volt az első kínai a szervezet élén. Megbízatása 2020-ig tartott volna.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK