Megkezdődött Liviu Dragnea második korrupciós perének fellebbviteli tárgyalása

Román Btk.-módosítás
Liviu Dragnea
Vágólapra másolva!
Megkezdődött Liviu Dragnea román szociáldemokrata (PSD) házelnök fellebbviteli tárgyalása a második korrupciós perében, amelyben első fokon letöltendő szabadságvesztésre ítélték.
Vágólapra másolva!

A kormánypárt elnökét hangoskodó szimpatizánsok és ellentüntetők várták a legfelsőbb bíróság épülete előtt, de Dragnea nem jelent meg, csak egy kérvényt küldött a bíróságnak, amelyben halasztást kért, arra hivatkozva, hogy ügyvédet akar fogadni.

Liviu Dragnea Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

Az ügyét tárgyaló öttagú bírói tanács Dragnea – és az ügyben szereplő más vádlottak – kérésének helyt adva

november ötödikére tűzte ki a követező tárgyalási napot.

Dragnea mintegy harminc szimpatizánsa politikai pernek minősítette a PSD elnöke elleni bűnvádi eljárást, amelyet szerintük titkosszolgálati megrendelésre indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A bíróság előtt a korrupcióellenes jelszavakat hangoztató ellenzéki szervezetek néhány aktivistája is megjelent: egyiküket a – két hangoskodó csoportot egymástól távol tartó – csendőrök csendháborításért 500 lejre (35 ezer forintra) bírságolták.

Dragneát júniusban

elsőfokon hivatali visszaélésre való felbujtásért három év és hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a román legfelsőbb bíróság egy háromtagú bírói tanácsa,

és elrendelte korábbi felfüggesztett börtönbüntetése letöltését.

A DNA azzal vádolja Dragneát, hogy 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, az ő utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak.

Dragneát 2016-ban jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték

egy 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

A három és fél éves letöltendő börtönbüntetést korábbi elmarasztalását figyelembe véve

halmazati büntetésként szabta ki az elsőfokon eljáró bírói tanács.

A két bíróság elé került korrupciós ügy mellett a PSD elnöke ellen másik két dossziéban folytat bűnvádi eljárást a DNA.

Dragnea a legnagyobb román párt erőskezű vezetőjeként Románia legbefolyásosabb emberének számít. Priusza miatt a PSD 2016-os választási győzelme miatt már nem követelhette magának a miniszterelnöki tisztséget, ezért azóta a háttérből irányítja a bukaresti kormányt.