A közszféra dolgozói, nyugdíjasok és diákok együtt vonultak utcára Franciaországban kedden mintegy száz városban hat szakszervezet felhívására, hogy így tiltakozzanak a kormány, szerintük túl liberális és szociálisan nem eléggé érzékeny politikája ellen.

Az őszi politikai szezonkezdés óta ez volt a szakszervezetek első megmozdulása. Amióta Emmanuel Macron államfő egy évvel ezelőtt elindította a reformjait, a CGT szakszervezet kezdeményezésére számos utcai tüntetés volt országszerte, elsősorban a vasúti reform ellen.

Eddig egyszer sem sikerült akkora tömeget az utcára hívni, amely a kormányt a reformpolitikában meghátrálásra késztette volna, jóllehet a köztársasági elnök és kormánya tetszési mutatója szeptemberben mélypontra süllyedt.

A francia sajtó, lapok, televíziók, rádiók, hírügynökségek által közösen létrehozott független számlálóügynökség, az Occurrence számításai szerint Párizsban kedden 21 500 vonultak utcára, a szervezők szerint 50 ezren, a rendőrség szerint 11 500 voltak, ami franciaországi viszonylatban nem számít jelentős szakszervezeti megmozdulásnak.

A vidéki városok közül

  • 5400-an tüntettek Nantes-ban,
  • 5300-an Marseille-ben,
  • 4300-an Lyonban,
  • 3700-an Toulouse-ban,
  • 3500-an Le Havre-ban,
  • 3300-an Lille-ben,
  • 2500-an Grenoble-ban,
  • 1500-an Nizzában,
  • 800-an Dunkerque-ben.
A legnagyobb francia szakszervezet, a CGT támogatói rohamrendőri sorfal előtt a francia kormány politikáját ellenző országos szakszervezeti megmozduláson Párizsban 2018. október 9-énForrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Ahogy az már 2016 óta megszokott, a tömegbe ismét belekeveredett mintegy tucatnyi fekete ruhát viselő, kapucnis, arcát eltakaró anarchista rendbontó, akik antikapitalista szlogeneket skandálva szándékosan a rendőrökkel keresték az összetűzést, akik könnygázzal oszlatták őket.

Négy embert előállítottak, egy tüntető és egy rendőr is megsérült.

Sérült tüntető és rohamrendőrök a francia kormány politikáját ellenző országos szakszervezeti megmozduláson PárizsbanForrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

A dátumot a nyugdíjasok egyesületei választották, amelyek a jövőre az inflációnál alacsonyabb mértékűre tervezett nyugdíjemelés miatt szervezték a megmozdulást, ezért a tüntető menetekben nagy számban voltak a nyugdíjasok. Philippe Martinez, a CGT vezetője elismerte, hogy nem könnyű az embereket mobilizálni,de a szakszervezetek tervei szerint ez csak az első "bemelegítő" megmozdulás volt, amelyet az ősz folyamán továbbiak követnek a készülő szociális reformok, a nyugdíjrendszerek és a munkanélküliek segélyezési rendszerének átalakítása ellen.

A pontos dátumokat azonban még nem jelentették be.