Három cápatámadás is volt az elmúlt hetekben Ausztráliában

2018.10.09. 11:01

Három hét alatt három cápatámadás történt Észak-Ausztráliában. A legutóbbi, hétfői támadás áldozatát a vállán harapta meg egy állat, miközben a férfi halászott. A védekezésre szánt cápahálóba ártalmatlan állatok is belegabalyodnak, legutóbb egy bálnaborjat kellett megmenteni.

A férfi végül csak kedd reggel érte el a szárazföldet Rockhamptonnál. Nem tudni, miért tartott 12 óráig, hogy kijusson a partra, és hogy egyedül volt-e a támadás idején. Az 55 éves halászt kórházba vitték. A helyi sajtónak a queenslandi mentőszolgálat munkatársa elmondta, a férfi állítása szerint hétfőn kifogott a Nagy-korallzátony közelében, Queensland vizeiben egy nagy szirticápát, és elkezdte a fedélzetre húzni, amikor az állat megfordult és megharapta. A kiterjedt sérülés ellenére a férfi meglepően jó állapotban van, és nagyon vidám. 

IllusztrációForrás: Pinterest

Az elmúlt hónapban egy nap eltéréssel egy 46 éves nő és egy 12 éves lány is életveszélybe került, miután a Nagy-korallzátony közelében, a Whitsundays-szigeteknél mindkettejükre cápa támadott.

A támadásokat követően hat cápát öltek meg a régióban, hogy a turisták körében népszerű területen csökkentsék a ragadozók számát.

Két órán át küzdöttek egy bálnaborj kiszabadításáért

A partokat cápahálókkal védik Ausztráliában, csakhogy ezek sokszor a többi állatra is veszélyesek. Kedden reggel egy ilyen hálóba gabalyodott hosszúszárnyú bálnaborjat mentettek meg.

Az ausztrál hatóságok szakértői csaknem két órán át küzdöttek a hálóba ragadt bálna kiszabadításáért a Gold Coastnál fekvő Greenmount Beach-i partszakasztól 500 méterre. A hálót bóják tartják a vízben, hogy a strandolókat és úszókat védjék a cápáktól.

A borjú szenvedett néhány sérülést a hálótól, de egyik sebe sem életveszélyes, és amint kiszabadult, az anyjával együtt elúszott– közölték a hatóságok.

A mentésben részt vevő Trevor Long szerint a borjú még nagyon fiatal volt, teljesen beletekeredett a hálóba, nagyon megviselte a fogság. Az anyaállat végig a borjú közvetlen közelében maradt, és érdeklődéssel figyelte, hogyan zajlott a mentés.

Long úgy vélte, a bálna tudta, hogy segíteni akarnak, nem bántják a borját, ezért maradt nyugodt.
A hálóban tekergő kisbálnát kedden hajnalban egy parton sétáló vette észre, ő riasztotta a hatóságokat.