Halálra ítélték a dakkai merénylőket, akik ellenzéki gyűlésen robbantottak

Vágólapra másolva!
Egy dakkai bíróság halálra ítélt szerdán 19 embert, köztük két volt minisztert, ugyanennyien pedig életfogytiglani börtönbüntetést kaptak, amiért szerepük volt a 2004 augusztusi merényletsorozatban. A robbantásokban 24-en haltak meg.
Vágólapra másolva!

A merénylők 2004. augusztus 21-én egy Dakka központjában zajló

ellenzéki gyűlésen robbantottak.

A bangladesi különbíróság 19 embert halálra ítélt,

köztük van Lutfozzaman Babar korábbi belügyminiszter és Abdus Salam Pintu korábbi oktatási miniszter

is. További 19 emberre életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki a bíróság, köztük a jelenleg ellenzékben lévő Bangladesi Nemzeti Párt (BNP) hivatalban lévő vezetőjére, Tarik Rahmanra. Ezenfelül 11 embert ítéltek még el.

A Sejk Haszina Vazed jelenlegi miniszterelnöknek, az akkor ellenzéki Avami Liga vezetőjének politikai nagygyűlésén történt támadásoknak több száz sebesültje is volt. Haszina éppen csak el tudott menekülni a helyszínről.

Az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Tarik Rahman, a BNP jelenlegi vezetője 2008 óta londoni száműzetésben él. Az ellenzék soraiban teljes a zűrzavar, a decemberi választásokra Rahman Londonból próbál kampányolni, miután édesanyját - a párt korábbi vezetőjét - Haleda Ziát korrupciós vádakra hivatkozva februárban bebörtönözték.