Az ukrajnai baleset után minden lőszerraktárat átvizsgálnak

2018.10.10. 13:01

Viktor Muzsenko ukrán vezérkari főnök elrendelte, hogy minden fegyverraktárat át kell vizsgálni, és meg kell erősíteni a védelmét az után, hogy kedden egy Icsnya melletti telepen felrobbanás történt. A robbanás után 12 500 embert evakuáltak a környékről, még nem indult újra az élet a városban.

Az ukrán nyomozóhatóságok arra jutottak, hogy a lőszerraktárba kedden nagy valószínűséggel egy orosz diverzáns csoport hatolhatott be és robbanthatta fel a lövedékeket.

Még most is oltják a lángokatForrás: MTI/AP/Ukrán kormányfői sajtóiroda pool/Vlad Muszjenko

Sztepan Poltorak védelmi miniszter a szerdai kormányülésen a 112 Ukrajina hírtelevíziónak elmondta, hogy 69,5 ezer tonna katonai lőszert tároltak a raktárban: 43 ezer tonna felhasználható lövedéket, 18 ezer tonna kiegészítő elemet, és egyéb megsemmisítésre váró robbanóanyagokat.

Az Icsnya melletti lőszerraktár területén még mindig küzdenek a lángokkal.

Evakuálják a lakókat Icsnya településenForrás: MTI/AP/Ukrán kormányfői sajtóiroda pool/Vlad Muszjenko

Eddig több mint 12 500 embert evakuáltak Icsnya városából, valamint 30 településről, a raktár 16 kilométeres körzetéből, és zajlik az aknamentesítés is.

A kimenekített embereket iskolákban, kultúrházakban és egyéb átmeneti szállásokon helyzeték el. Orvosok és pszichológusok segítenek nekik a történtek feldolgozásában.

Sokan visszatérnek otthonaikba, mert féltik az értékeiket. A rendőrség csak azokat engedik át az útellenőrzéseknél, akik a papírjaikkal igazolják, hogy azon a településen laknak, ahová bejutni szeretnének.

Icsnya felé továbbra sem közlekednek vonatok, és az autóforgalmat is elterelték. A légtérzár a terület fölött továbbra is érvényben van. 11 településen biztonsági okokból nincs gázszolgáltatás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK