Nem bátorítani, hanem megállítani kell a migrációt

SZIJJÁRTÓ Péter
Asztana, 2018. október 10. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Savkat Hamrajev üzbég vízügyi miniszter találkozója az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság Vízügyi Egyezmény részes feleinek 8. ülésén Asztanában 2018. október 10-én. MTI Fotó: KKM / Mitko Sztojcsev
Vágólapra másolva!
A migrációs folyamatokat nem bátorítani, hanem megállítani kellene, a kiváltó okokat pedig meg kellene szüntetni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a közmédiának.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető Kazahsztánban részt vett az ENSZ vízügyi konferenciáján, és ezzel összefüggésben kifejtette: a világban egyre több olyan folyamat zajlik, amely újabb migrációs hullámok megindítására alkalmas. Ezek közül "az egyik legjelentősebb az a vízválság, amelynek a küszöbén áll a világ" – fogalmazott. A világ számos pontján krónikus vízhiány alakul ki, más pontjain viszont túl sok a víz, és a klímaváltozás miatt szigetek és alacsonyan fekvő területek tűnhetnek el a jövőben.

Úgy vélte, ez újabb migrációs hullámok megindulásával fenyeget, ezért "az ENSZ-nek ahelyett, hogy a migrációs hullámokat inspirálja", arra kellene koncentrálnia, hogy megszüntesse azokat az okokat, amelyek az elkövetkező időben az újabb migrációs hullámok megindulásához vezethetnek.

Szijjártó Péter Savkat Hamrajev üzbég vízügyi miniszterrel az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság Vízügyi Egyezmény részes feleinek 8. ülésén Asztanában Forrás: MTI/Kkm / Mitko Sztojcsev

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország azt kezdeményezi, hogy az ENSZ-en belül jöjjön létre egy olyan kormányközi szervezet, amely a világban a vízválságok és a vízügyi kihívások kezeléséhez szükséges politikákat tudná kialakítani és azok mellé tudná állítani az ENSZ tagállamait.

Remélhetőleg a lengyel belügyminiszter kezdeményezése sikerrel jár, és "az osztrák kormányban egyre hangosabb vélemények is viszonzásra találnak", és az Egyesült Államokhoz és Magyarországhoz mind több ENSZ-tagállam csatlakozik annak érdekében, hogy a világszervezet globális migrációs csomagjával kapcsolatban felhívják a figyelmet arra, hogy "az veszélyt jelent a világra, az a lehető legrosszabb válasz, amit az ENSZ adhat a migrációs kihívásokra," és a migrációs folyamatokat nem bátorítani kellene, hanem "végre meg kellene állítani".

Szurkolunk a lengyel belügyminiszternek és az osztrák kormányban egyre hangosabb nézeteknek, hogy mind a lengyelek, mind az osztrákok az amerikaihoz és a magyarhoz hasonló pozíciót foglaljanak el a globális migrációs csomag kapcsán" – mondta a miniszter.