Még három eltűnt személyt keresnek Mallorcán az áradások után

mallorca, áradás, árvíz
Sant Llorenc des Cardasar, 2018. október 10. Sárral borított utca és elsodort járművek Sant Llorenc des Cardasarban 2018. október 10-én, miután az éjjel a heves esőzések villámáradásokat okoztak Mallorca szigetén. Öt ember életét vesztette, ötöt pedig eltűntként tartanak nyilván. (MTI/EPA/Argentina Sánchez)
Vágólapra másolva!
Még három eltűnt személy után folytatják a kutatást a mentőegységek csütörtökön Mallorca szigetének keleti részén, ahol a hirtelen jött heves esőzések okoztak rendkívüli áradásokat egy nappal korábban.
Vágólapra másolva!

Frissítés: A német házaspárt megtalálták, így a halálos áldozatok száma 12-re emelkedett.

Az eltűntek között van egy 5 éves kisfiú, akinek édesanyja meghalt, miután autójuk elakadt az árvízben, de 7 éves kislányát még ki tudták menekíteni a járműből. Keresnek továbbá egy hatvanas éveiben járó német házaspárt is.

A tragédia eddig ismert halálos áldozatainak száma tíz, köztük van egy idős brit házaspár, akik egy taxiban veszítették életüket a sofőrrel együtt.

Az özönvízszerű felhőszakadás a sziget keleti részén három települést érintett, de a legnagyobb kárt Sant Llorenç des Cardassarban okozta, ahol

néhány óra alatt négyzetméterenként több mint 220 liternyi esővíz zúdult le.

A spanyol meteorológiai szolgálat adatai szerint Mallorcán a teljes éves csapadékmennyiség négyzetméterenként 600-800 liter közé esik.

Sárral borított utca és elsodort járművek Sant Llorenc des Cardasarban 2018. október 10-én, miután az éjjel a heves esőzések villámáradásokat okoztak Mallorca szigetén. Öt ember életét vesztette, ötöt pedig eltűntként tartanak nyilván. (MTI/EPA/Argentina Sánchez) Forrás: MTI/EPA/EFE/Argentina Sánchez

A helyiek gátszakadáshoz hasonlították a történteket, mert a víz rendkívül gyorsan, pillanatok alatt borított el mindent, ráadásul olyan nagy erővel, hogy autókat sodort el több kilométerre onnan, ahol eredetileg hagyták. Több helyen pedig egymásra tornyozta a kocsikat, amelyeket daruval kellett leemelni egymásról.

A spanyol kormány csütörtöki ülésén várhatóan

katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítja a térséget,

ahogy arra ígéretet tett Pedro Sánchez spanyol kormányfő, aki szerdán a természeti katasztrófa helyszínére utazott.

A Baleári-szigetek kormánya háromnapos gyászt rendelt el.