Legalább 13-an meghaltak és 32-en megsebesültek egy választási gyűlésen az északkelet-afganisztáni Tahár tartományban szombaton.

Az október 20-i parlamenti választáson induló egyik női jelölt Rusztak körzetben tartott kampánygyűlésén egy motorkerékpárra erősített pokolgépet hoztak működésbe.

Nazifa Juzefibek, képviselőjelölt nem sebesült meg - közölte Mohammad Dzsavád Hedzsri, a tartományi kormányzat szóvivője. A robbantásban 13-an haltak meg, és 32-en megsebesültek -  közölte Halíl Aszír tartományi rendőrfőnök, aki szerint a pokolgépet távirányítással robbantották fel.

Sajtóértesülések szerint a régóta húzódó parlamenti választásokon induló jelöltek közül eddig már kilencet meggyilkoltak.

Az elmúlt napokban ez volt a harmadik ilyen támadás. Legutóbb, október 9-én egy öngyilkos merénylő a dél-afganisztáni Hilmend tartomány egyik választási helyiségében robbantott, ekkor nyolcan haltak meg, közöttük a helyi jelölt, Száleh Mohammad Aszikzai.A szombati merénylet elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára, de a kormányellenes, szélsőséges tálibok korábban közleményben közölték, hogy meg akarják hiúsítani a választási folyamatot, és felszólították a jelölteket, lépjenek vissza. Támadásokkal fenyegették meg a szavazást és az abban résztvevőket.