Nem tud kormányt alakítani az ellenzéki svéd jobbközép koalíciót vezető Ulf Kristersson, aki erről vasárnap értesítette a parlament elnökét, Andreas Norlént, és visszaadta a korábban kapott megbízatást.

Ulf Kristersson kijelentette, hogy mindent megtett a kormányalakítás érdekében. Hozzátette azonban, hogy továbbra is kész ellátni a miniszterelnöki tisztséget, és egy koalíciós kormány élére állni. 

Ulf KristerssonForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Ha más jelölteknek sem sikerül a kormányalakítás, akkor Kristersson ismét kaphat egy esélyt kormányalakítására.A szeptember 9-i parlamenti választásokon sem a baloldali blokk - a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese -, sem pedig a konzervatív Mérsékelt Párt, a Centrum Párt és a Kereszténydemokraták és Liberálisok jobbközép szövetsége nem szerzett többséget a 349 fős törvényhozásban.

A Stefan Löfven ügyvivő kormányfő vezette baloldali blokk 144 képviselői helyet gyűjtött össze, eggyel többet, mint a jobbközép Szövetség. A bevándorlásellenes Svéd Demokraták 62 parlamenti mandátummal a mérleg nyelvét játsszák.Svédországban a parlamenti választások után a törvényhozásnak kötelező bizalmi szavazást tartania a kormányfő személyéről. A kialakult helyzetben kulcsszerepe van a radikális Svéd Demokratáknak, akik a jobbközép blokkot támogatták a bizalmi szavazás során. A konzervatív, a liberális, a centrista és a kereszténydemokrata pártból álló Szövetség vezetője, Ulf Kristersson azonban eddig kizárt bármiféle kormányalakítási célú együttműködést a populistákkal.

Andreas Norlén konzervatív házelnöknek ezek után újabb egyeztetést kell folytatnia a pártok vezetőivel, és javaslatot kell tennie új miniszterelnök személyére.