Letartóztattak egy kínai vloggert, mert kigúnyolta a himnuszt

Vágólapra másolva!
Öt napra őrizetbe vették a 21 éves Jang Kaj-lit, aki aganccsal és fülekkel díszített plüss-sapkában énekelte el a kínai himnuszt egyik, zenei fesztivált népszerűsítő videójában. A sanghaji rendőrség szerint a vloggert azért kellett letartóztatni, mert "tiszteletlen" módon bánt a himnusszal. 
Vágólapra másolva!

A fiatal vlogger komolytalan hangvételét néhány internetező is kifogásolta, míg a rendőrségi jelentés úgy írta le a viselkedését, mint

- írja a South China Morning Post (SCMP) hongkongi híroldal.

Jang büntetését egy tavaly bevezetett törvény értelmében szabták ki, mely

akár három évig terjedő börtönbüntetést ír elő

azok számára, akik a nemzeti himnuszt eltorzított, vagy tiszteletlen módon adják elő a nyilvánosság előtt.

A jogszabály tervezett alkalmazása aggodalmat kelt Hongkongban, ahol az elmúlt években futballszurkolók kifütyülték a kínai nemzeti himnuszt a meccsek előtt, ezzel adva hangot ellenkezésüknek, amiért Peking egyre többször beavatkozik az egykori brit gyarmat ügyeibe. Sokan amiatt aggódnak, hogy akár véletlenül is megsérthetik a törvényt, mely egyebek között azt is előírja, hogy a nemzeti himnuszt minden esetben tiszteletteljesen, állva kell végighallgatni - mutat rá a SCMP.

A vlogger, akinek a kínai Weibo mikroblogon egymillió követője van,

két bocsánatkérő nyilatkozatot adott ki az eset miatt,

és ezekben leírta, hogy felhagy az adások készítésével, és elmélyül a hazafias tanulmányokban.

A Huya platform közvetlenül az eset után letiltotta Jang fiókját, és törölte az összes megosztott videóját.

A TikTok kínai közösségi oldal, ahol Jang először tett szert hírnévre, és ahol összesen

44 millió követője volt, szintén törölte az összes videóját

- számolt be a SCMP, hozzátéve: az elmúlt években Kínában óriási népszerűségre tettek szert az internetes élő közvetítések, mely számos online híresség felbukkanásához vezetett. Janghoz hasonlóan, köztük sokan fiatal nők, akik a mindennapjaikba engednek betekintést az adásaikon keresztül.

Jangnak egyébként nem ez volt az első vitás ügye. Néhány hónappal ezelőtt a Kuaishou nevű kínai közösségi oldal tiltotta le amiatt, mert 30 ezer jüant (1,2 millió forint) kért a rajongóitól azért cserébe, hogy felvegye őket az ismerősei közé a Kína legnépszerűbb közösségi oldalának számító WeChat-en - írja a SCMP.