Nem sikerült közös álláspontra jutni az Európai Unió tagállamainak körében a közösség határ- és partvédelmi szervezete, a Frontex felhatalmazásának kiterjesztéséről - vallotta be Angela Merkel német kancellár a szövetségi parlament alsóházában (Bundestag).

A délután kezdődő EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében aláhúzta, hogy együtt akarunk jobbá válni a külső határvédelemben és az elutasított menedékkérő migránsok hazajuttatásában, ezért a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács ülésén tárgyalnak majd a Frontex megerősített mandátumáról, de erről nagyon eltérő véleményen vannak az egyes tagállamok.

Angela Merkel német kancellár az EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismerteti a Bundestag berlini épületében 2018. október 17-énForrás: MTI/EPA/Omer Messinger

A migránsok méltányos elosztásának ügyében még azt sem sikerült elérni, hogy tárgyaljanak róla az Európai Tanácsban, ezért ez továbbra is megoldatlan téma marad - mondta a német kancellár.

Angela Merkel mondatai alapján úgy tűnik, hogy Orbán Viktor álláspontja fog érvényesülni a határvédelem és a nemzeti szuverenitás területén.