Csúfosan megbukott az Európai Bizottság migránspárti javaslata

menekült menekültek migráns migránsok horvát zákány
Directed by Hungarian police officers, migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015.Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees. AFP PHOTO / HANNA SONIA
Vágólapra másolva!
Teljesen megbukott az Európai Bizottság migránspárti javaslata a brüsszeli uniós csúcson. A visegrádi négyek mellett további országok tettek keresztbe a bizottsági javaslatnak. Orbán Viktor miniszterelnök korábban horrorgyűjteménynek nevezte a bizottsági dokumentumot. A bizottsági javaslat bukását mutatja az is, hogy Antoni Tajani, az Európai Parlament elnöke ma arról beszélt, hogy teljes holtpontra jutottak a migráció ügyében. 
Vágólapra másolva!

A kétnapos uniós csúcs kiemelt témája - a Brexit mellett - az Európai Bizottság bevándorláspárti javaslata volt, azaz az úgynevezett dublini reform, amely szerint a nemzetállamoknak át kellene adniuk a határvédelmet az uniós határvédelmi ügynökségnek, a Frontexnek, létrehoznák az európai bevándorlási ügynökséget, valamint elvonnák a tagállamoktól azt a jogot, hogy ők döntsék el, ki kaphat menekültstátuszt. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője Brüsszelben azt mondta, az előkészítő tárgyalások alapján úgy látszik, hogy

14 tagállam inkább nem vagy egyértelműen nem támogatja a bizottság bevándorláspárti javaslatait.

Egyelőre megbukott az Európai Bizottság migránspárti javaslata Forrás: AFP/Hanna Sonia

A magyar álláspont mellett a csehek és a lengyelek

Egyértelműen Magyarország mellett áll Lengyelország és Csehország. Prága és Varsó egyetért a bevándorlást érintő és a héten esedékes EU-csúcstalálkozó fő napirendjén szereplő kérdéseket illetően – közölte Andrej Babis cseh kormányfő Mateusz Morawiecki lengyel hivatali kollégájával. A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy segíteni kell a bevándorlók származási országát, és

kétségét fejezte ki az Európai Bizottság javaslatával kapcsolatosan az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) erőforrásainak és hatásköreinek bővítésére vonatkozóan.

Európának arra kellene összpontosítania, hogy Horvátország, Bulgária és Románia is belépjen a schengeni övezetbe. Nincs értelme olyan területet védeni, amely nem egységes egész – vélekedett Babis.

Hasonlóan nyilatkozott Denisa Saková szlovák belügyminiszter, aki szerint a Frontex nem helyettesítheti az uniós tagállamok határvédelmét, és csak a nemzeti határvédelmet támogató szerepe lehet.

„A Frontex szerepe a külső schengeni határok aktív védelmének biztosításában vagy annak elősegítésében a valóságban csak támogatói szerep lehet az egyes tagállamok számára, és nem helyettesítheti a tagállamok felelőségét határuk védelméért"

- jelentette ki Saková a négy visegrádi ország és Ausztria belügyminisztereinek keddi pozsonyi találkozója után. Saková szerint ebben a kérdésben egyetértés volt a találkozó résztvevői között.

A V4-ek ismételten egységesen léptek fel Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Megbukott a bizottsági javaslat

A magyar állásponttal ért egyet Ausztria is. Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria kormányfője újra azt javasolta, hogy a menekülteket befogadni vonakodó országok másképpen mutassák ki szolidaritásukat.

Ez azt jelenti, hogy mindenki ott járuljon hozzá, ahol tud, és ott, ahol annak értelme van

- hangsúlyozta Sebastian Kurz. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint "úgy tűnik, hogy megértették, milyen irányba kellene az egész EU-nak elmozdulnia" - jegyezte meg.

Sürgősen el kell mozdítani a holtpontról az európai uniós menekültpolitika megrekedt reformját, mégpedig egyhangú döntés helyett többségi szavazással - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke. Mindez is azt mutatja, hogy

a bizottság bevándorláspárti csomagja megbukott,

és a tagországok jelentős része ellenzi, hogy bevándorlók újabb százezreit telepítsék az unió tagországaiba a tagállamok állampolgárainak a megkérdezése nélkül.

Orbán Viktor miniszterelnök horrorgyűjteményként beszélt a bizottsági javaslatról Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor: Ez egy horrorgyűjtemény

Brüsszelben gőzerővel gyártják a betelepítési programokat - mondta korábban Orbán Viktor miniszterelnök. Úgy fogalmazott: a Brüsszelben ma hatalmon lévő bevándorláspárti erők a májusi európai parlamenti (EP) választásig mindent át akarnak erőltetni, mert előfordulhat, hogy a szavazás után egy bevándorlást elutasító többség jön létre a kontinensen. Az Európai Bizottság ezért most közzétette programját arról, mit kellene sürgősen végrehajtani, ami a miniszterelnök értékelése szerint

"horrorgyűjtemény egy magyar ember számára".

Ugyanis állandó betelepítési programról, legális migrációs útvonalak megnyitásáról, afrikai országokkal közös kísérleti migrációs programokról és humanitárius vízum bevezetéséről szól, továbbá bevonná az NGO-kat a vízumelbírálásba, elvenné a határvédelmet a tagállamoktól, és átadná a Frontexnek, ahol már nem határvédelemről beszélnek, hanem határmenedzsmentről - fejtette ki. "A határvédelem szó azt jelenti, a határ, amit megvédünk, a határmenedzsment azt jelenti, hogy van ott valami, amin az átjutást valahogy el kell intézni. Ez egy teljesen más gondolkodásmódot kifejező kategória, illetve definíció" - fogalmazott.

A mostani állás szerint azonban győzött a magyar álláspont, így nem valósul meg a korábban említett horrorgyűjtemény.