Teljesen megbukott az Európai Bizottság migránspárti javaslata a brüsszeli uniós csúcson. A visegrádi négyek mellett további országok tettek keresztbe a bizottsági javaslatnak. Orbán Viktor miniszterelnök korábban horrorgyűjteménynek nevezte a bizottsági dokumentumot. A bizottsági javaslat bukását mutatja az is, hogy Antoni Tajani, az Európai Parlament elnöke ma arról beszélt, hogy teljes holtpontra jutottak a migráció ügyében. 

A kétnapos uniós csúcs kiemelt témája - a Brexit mellett - az Európai Bizottság bevándorláspárti javaslata volt, azaz az úgynevezett dublini reform, amely szerint a nemzetállamoknak át kellene adniuk a határvédelmet az uniós határvédelmi ügynökségnek, a Frontexnek, létrehoznák az európai bevándorlási ügynökséget, valamint elvonnák a tagállamoktól azt a jogot, hogy ők döntsék el, ki kaphat menekültstátuszt. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője Brüsszelben azt mondta, az előkészítő tárgyalások alapján úgy látszik, hogy 14 tagállam inkább nem vagy egyértelműen nem támogatja a bizottság bevándorláspárti javaslatait.

Egyelőre megbukott az Európai Bizottság migránspárti javaslataForrás: AFP/Hanna Sonia

A magyar álláspont mellett a csehek és a lengyelek

Egyértelműen Magyarország mellett áll Lengyelország és Csehország. Prága és Varsó egyetért a bevándorlást érintő és a héten esedékes EU-csúcstalálkozó fő napirendjén szereplő kérdéseket illetően – közölte Andrej Babis cseh kormányfő Mateusz Morawiecki lengyel hivatali kollégájával. A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy segíteni kell a bevándorlók származási országát, és kétségét fejezte ki az Európai Bizottság javaslatával kapcsolatosan az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) erőforrásainak és hatásköreinek bővítésére vonatkozóan. Európának arra kellene összpontosítania, hogy Horvátország, Bulgária és Románia is belépjen a schengeni övezetbe. Nincs értelme olyan területet védeni, amely nem egységes egész – vélekedett Babis.

Hasonlóan nyilatkozott Denisa Saková szlovák belügyminiszter, aki szerint a Frontex nem helyettesítheti az uniós tagállamok határvédelmét, és csak a nemzeti határvédelmet támogató szerepe lehet. „A Frontex szerepe a külső schengeni határok aktív védelmének biztosításában vagy annak elősegítésében a valóságban csak támogatói szerep lehet az egyes tagállamok számára, és nem helyettesítheti a tagállamok felelőségét határuk védelméért" - jelentette ki Saková a négy visegrádi ország és Ausztria belügyminisztereinek keddi pozsonyi találkozója után. Saková szerint ebben a kérdésben egyetértés volt a találkozó résztvevői között.

A V4-ek ismételten egységesen léptek felForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Megbukott a bizottsági javaslat

A magyar állásponttal ért egyet Ausztria is. Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria kormányfője újra azt javasolta, hogy a menekülteket befogadni vonakodó országok másképpen mutassák ki szolidaritásukat. Ez azt jelenti, hogy mindenki ott járuljon hozzá, ahol tud, és ott, ahol annak értelme van - hangsúlyozta Sebastian Kurz. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint "úgy tűnik, hogy megértették, milyen irányba kellene az egész EU-nak elmozdulnia" - jegyezte meg.

Sürgősen el kell mozdítani a holtpontról az európai uniós menekültpolitika megrekedt reformját, mégpedig egyhangú döntés helyett többségi szavazással - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke. Mindez is azt mutatja, hogy a bizottság bevándorláspárti csomagja megbukott, és a tagországok jelentős része ellenzi, hogy bevándorlók újabb százezreit telepítsék az unió tagországaiba a tagállamok állampolgárainak a megkérdezése nélkül. 

Orbán Viktor miniszterelnök horrorgyűjteményként beszélt a bizottsági javaslatrólForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor: Ez egy horrorgyűjtemény

Brüsszelben gőzerővel gyártják a betelepítési programokat - mondta korábban Orbán Viktor miniszterelnök. Úgy fogalmazott: a Brüsszelben ma hatalmon lévő bevándorláspárti erők a májusi európai parlamenti (EP) választásig mindent át akarnak erőltetni, mert előfordulhat, hogy a szavazás után egy bevándorlást elutasító többség jön létre a kontinensen. Az Európai Bizottság ezért most közzétette programját arról, mit kellene sürgősen végrehajtani, ami a miniszterelnök értékelése szerint"horrorgyűjtemény egy magyar ember számára".

Ugyanis állandó betelepítési programról, legális migrációs útvonalak megnyitásáról, afrikai országokkal közös kísérleti migrációs programokról és humanitárius vízum bevezetéséről szól, továbbá bevonná az NGO-kat a vízumelbírálásba, elvenné a határvédelmet a tagállamoktól, és átadná a Frontexnek, ahol már nem határvédelemről beszélnek, hanem határmenedzsmentről - fejtette ki. "A határvédelem szó azt jelenti, a határ, amit megvédünk, a határmenedzsment azt jelenti, hogy van ott valami, amin az átjutást valahogy el kell intézni. Ez egy teljesen más gondolkodásmódot kifejező kategória, illetve definíció" - fogalmazott.

A mostani állás szerint azonban győzött a magyar álláspont, így nem valósul meg a korábban említett horrorgyűjtemény.