A brit kormány az Interpollal együttműködésben platformot hoz létre azoknak a szexuális ragadozóknak a leleplezésére, akik a segélyszervezetek nemzetközi misszióit kihasználva követik el bűncselekményeiket - jelentették be csütörtökön Londonban.

Az együttműködés fő célja megakadályozni, hogy a szexuális ragadozók segélyszervezetről segélyszervezetre vándoroljanak - fejtette ki nyilatkozatában a brit kormány nemzetközi fejlesztési minisztériuma (DFID), amely csütörtökön nemzetközi konferenciát tart a segélyezés területén tapasztalt szexuális erőszak elleni harc témájában.

Több botrány is kipattant

Az Interpol (Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete) rendszereire támaszkodó programot azt követően indítják útnak, hogy a segélyezés világában a közelmúltban több, szexuális visszaélésekkel kapcsolatos botrány is kipattant, például az Oxfam elnevezésű, nagy-britanniai székhelyű globális segélycsoport és az ENSZ missziói körül.

– Azt üzenjük a szektort bűncselekményeik elkövetésére kihasználó szexuális ragadozóknak, hogy befellegzett nekik – idézi a brit minisztérium nyilatkozata a tárcavezető Penny Mordaunt szavait.

Meg kell mutatnunk az embereknek, azért megyünk oda, hogy biztosítsuk számukra a védelmet, amire szükségük van – fűzte hozzá a miniszter.

Új fajta útlevelet tesztelnek majd

A biztonság görög istennője után Soteria Műveletnek elnevezett program egy afrikai és egy ázsiai központtal működik majd, és mindenekelőtt adatok keresését és információcserét tesz majd lehetővé az Interpol 192 tagállama között a szükséges rendőri beavatkozás elősegítésére.

A kísérleti programot 10 millió fontos (mintegy 3,66 milliárd forint) költségvetéssel indítják útnak, amiből kétmillió fontot London finanszíroz.

Nagy-Britannia hozzájárulása egyebek közt arra irányul majd, hogy a szexuális visszaélések által érintett nem kormányzati szervezetek (NGO) igénybe tudják venni a területre szakosodott nyomozók segítségét. Emellett azt tervezik, hogy az ellenőrzési folyamatok javítása érdekében új fajta útlevelet tesztelnek majd az NGO-k munkatársainak azonosítására.